Un grup de oameni de stiinta din cadrul Universitatii din Berkeley (California), au pus la punct prototipul primului ceas din lume bazat pe masa unui atom.
Desi se afla inca in faza experimentala, proiectul ar putea conduce la realizarea unor dispozitive in masura sa efectueze masuratori mai exacte ale timpului si sa formuleze o noua definitie a kilogramului standard, relateaza agentia ANSA.
Odata cu finalizarea prototipului, echipa de specialisti, coordonata de fizicianul Holger Muller, a reusit sa demonstreze de asemenea, ca materia poate fi alcatuita atat din unde cat si din particule, asa cum sustine teoria mecanicii cuantice.
"Ideea avansata de Muller, de a stabili o corespondenta intre masa si frecventa e foarte interesanta, dar si foarte controversata in lumea stiintifica, intrucat multi fizicieni nu sunt de acord cu interpretarile sale", a afirmat insa Guglielmo Tino, profesor de fizica atomica la Universitatea din Florenta.
Dar daca Muller si echipa sa va reusi sa demonstreze valabilitatea propriilor teorii, ceasul bazat pe masa atomului ar putea conduce la o veritabila revoltie in domeniul fizicii moderne.
Cum functioneaza
Cristale de Cesiu |
Spre deosebire de ceasurile atomice traditionale, care sunt bazate pe tranzitia frecventei unui atom, noul prototip functioneaza raportandu-se la masa unui atom de cesiu.
Utilizarea materiei pe post de ceasar putea parea absurda in virtutea conceptului potrivit caruia frecventele de unda (numite Compton sau ale lui Broglie) sunt prea rapide pentru a putea fi masurate (de 10 miliarde de ori mai rapide decat oscilatiile luminii vizibile).
Oamenii de stiinta concorda totusi asupra unui fapt: cu cat sunt mai rapide oscilatiile pe care se bazeaza un ceas, cu atat acesta va fi mai precis: "Un ceas bazat pe oscilatiile materiei ar fi de-a dreptul revolutionar pentru ca ar fi de un miliard de ori mai precis decat ceasurile atomice", a acceptat Tino.
Cu ajutorul experimentelor de laborator, realizatorii noului prototip au demonstrat ca pot masura timpul dupa o reteta originala, permitand undelor de materie ale atomilor de cesiu fixe si celor mobile sa se "intalneasca" intr-un asa-numit interferometru atomic, precizeaza sursa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.