11 mar. 2013

Cel de-al treilea razboi mondial porneste din Coreea de Nord?

Coreea de Nord ar putea fi responsabila pentru declansarea celui de-al treilea razboi mondial, socotind dupa tensiunile provocate de guvernul de la Phenian la scara internationala, din pricina testelor nucleare efectuate in ultima perioada.


Lungul sir de amenintari adresate de liderul nord-coreean, Kim Jong-un, Statelor Unite si Coreei de Sud, au condus la masuri ostile si la accentuarea dezacordurilor, pana la ruperea, incepand cu ziua de azi, a tratatului de neagresiune semnat de cele doua state coreene, dupa armistitiul declarat in anul 1953.

Pana si China, care a sustinut vreme indelungata regimul comunist de la Phenian, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu programul nuclear dezvoltat de Coreea de Nord, invitandu-si vechiul aliat sa renunte la politica provocatoare fata de comunitatea internationala si sa aleaga un mod pasnic de guvernare.

Pe de alta parte, SUA si Coreea de Sud, se declara pregatite sa reactioneze cu promptitudine la un eventual act de agresiune ordonat de inflexibilul lider nord-coreean, promotia 1983, care a dispus si intreruperea liniei telefonice directe cu tara vecina.

In timp ce Phenianul ameninta cu declansarea unui atac termonuclear, ONU si-a intensificat sanctiunile menite sa izoleze regimul nord-coreean si sa-l impiedice sa-si continue strategiile militare bazate pe tehnologie nucleara de import.

Cum nu se intrezaresc sanse de restabilire a relatiilor cordiale, nici in peninsula, nici la distante mai mari, iar Phenianul se demonstreaza refractar la orice recomandare sosita din afara granitelor, perspectiva unui conflict de proportii, reprezinta un scenariu pe cat de ingrijorator, pe atat de verosimil.

Virginie Grzelczyk, de la Nottingham Trent University, specialista in problemele vizand Coreea de Nord, a explicat jurnalistilor de la BBC, semnificatia profunda a deciziei de desfiintare a "telefonului rosu" dintre cele doua tari coreene: "Refuzul dialogului poate conduce la o violenta confruntare militara in peninsula".

Raza de actiune a arsenalului nord-coreean



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.