24 iul. 2013

Hyperloop - de la Los Angeles la San Francisco, in numai 30 de minute

Daca ideea unui proiect menit sa asigure efectuarea unei calatorii de la Los Angeles la San Francisco in numai 30 de minute, ar fi apartinut unei persoane care nu se numeste Elon Musk, poate ca acest articol nici nu ar fi existat.

Hyperloop

Dar Musk si-a castigat deja celebritatea cu alte aventuri tehnologice care s-au demonstrat cat se poate de spectaculoase, precum automobilul electric, o alternativa privata la Space Shuttle sau binecunoscuta platforma de plati online, PayPal.

La numai 42 de ani, cu un astfel de pedigree, Elon Musk isi poate permite asadar sa propuna si proiectul denumit Hyperloop, oricat ar parea el de excentric.

Este vorba mai exact, despre un sistem de transport de mare viteza, atat de rapid, incat ar putea fi in masura sa strabata distante extrem de lungi, precum cea de la Los Angeles la San Franscisco, in circa 30 de minute, atingand aproximativ 1.000 km/h.

Cel mai rapid tren existent la ora actuala in lume, Maglev 2000 (Japonia), supranumit in mod sugestiv, bullet train, este in masura sa ajunga la o viteza de maxim 580 km/h.

Hyperloop isi propune sa depaseasca obstacolul reprezentat de rezistenta aerului la viteze foarte mari, precum si de cel al vibratiilor si zgomotului exagerat, fiind prevazut cu capsule pentru pasageri, plasate in interiorul unui tub, care are darul de a diminua considerabil toate neajunsurile calatoriei la suprafata.

Hyperloop - reprezentarea schematica a principiului de functionare
Imaginea de mai sus a fost realizata de John Gardi, ca o reprezentare schematica a principiului de functionare al sistemului, dar nu reprezinta parte dintr-un plan original al acestuia.

Detaliile intregului sistem urmeaza insa sa fie dezvaluite abia luna viitoare, mai exact, in data de 12 august, cand Elon Musk a decis sa prezinte oficial proiectul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.