Imprimantele 3D castiga, pe zi ce trece, tot mai mult teren in sfera de interes tehnologic, domeniile de aplicabilitate multiplicandu-se mai rapid decat se estima initial.
Uneori, fenomenele pe care omul le declanseaza de dragul progresului tehnologic, capata o viteza mai mare decat cea la care pot fi gestionate si atunci lucrurile tind sa scape de sub control.
Omul pare sa demonstreze insa o surprinzatoare capacitate de a gasi solutii in conditii de stres, presiunea generata de risc, determinandu-l sa-si focalizeze toate resursele in directia identificarii unei rezolvari pentru problema sa.
Pana in prezent, imprimanta 3D a exercitat un fel de fascinatie aparte asupra specialistilor, dar si a publicului, deopotriva, dispozitivul lasand mult loc imaginatiei creative in diferite domenii de activitate.
Dar intrebarile legate de riscurile pe care le presupune utilizarea mai indelungata a unui astfel de sistem, nu au intarziat sa apara.
Iata de ce, odata cu tendinta descrescatoare a preturilor pentru aceasta categorie de produse tehnologice, se inregistreaza si un interes sporit, din partea specialistilor, in legatura cu posibilele lor influente nocive asupra sanatatii utilizatorilor.
In opinia expertilor, din pricina temperaturilor ridicate si a emisiilor de particule care ar putea fi inspirate, utilizarea imprimantelor 3D se recomanda sa se desfasoare doar in medii special amenajate si ventilate.
Spre deosebire de imprimantele industriale, modelele casnice nu sunt prevazute cu accesorii menite sa filtreze particulele emise, iar spatiile utilizate acasa pentru acest gen de activitati, nu sunt dotate cu sisteme eficiente de ventilatie.
Majoritatea imprimantelor 3D utilizeaza o tehnica de productie denumita Molten Polymer Deposition (MPD), cu materiale plastice de tip ABS (Acrilonitrile Butadiene Stirene) si PLA (Acid Polilactic), care devin prelucrabile la temperaturi de 220 si 180 de grade.
La asemenea temperaturi, particulele de dimensiuni nanometrice se pot depozita in plamani, sau la nivelul cailor respiratorii, cu riscul de a fi transferate ulterior, direct in fluxul sanguin, cu efecte toxice grave.
In baza rezultatelor obtinute de pe urma testelor efectuate de specialisti, utilizarea imprimantelor 3D este asadar, recomandata doar acolo unde mediul de lucru este prevazut cu filtre de aer adecvate si cu sisteme de ventilatie eficiente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.