12 ian. 2015

O secunda in plus pentru 2015 - e cazul sa ne facem griji?

Anul 2015 prezinta o caracteristica speciala, pentru care informaticienii tind sa-si faca griji: ceasurile atomice se vor opri pentru o secunda, pe 30 iunie, la ora 23:59:59.

O secunda in plus pentru 2015 - e cazul sa ne facem griji?
Desi pentru multe persone aceasta chestiune ar putea constitui doar un flecustet, exista teorii potrivit carora Internetul va inregistra o serie de probleme serioase.

Este vorba despre consecintele asa-numitei "leap-second" si de procedura de sincronizare a ceasurilor terestre cu timpul astronomic - o acrobatie care da mari batai de cap programatorilor.

O secunda reprezinta un interval de timp irelevant pentru fiintele umane, dar  nu si pentru sofisticatele algoritme de calcul ale computerelor.

Desigur, astfel de "ajustari" au avut loc si in trecut, fara sa se inregistreze probleme grave, dar dupa experienta din 2012, cand anumite servicii online precum Foursquare, LinkedIn, Reddit sau Yelp au crolat pur si simplu, ingrijorarile vizand operatiunea din vara lui 2015, au crescut considerabil.

Anumite companii au reusit sa evite necazurile apeland la trucuri specifice, din care cel mai renumit este cel utilizat de Google: leap-smear.

Nu toata lumea dispune insa de resursele si competentele Unchiului G, asadar pentru a evita surprizele neplacute, suntem invitati sa ne abtinem de la expedierea de mail-uri si de la sincronizarea fisierelor in data de 30 iunie 2015, la miezul noptii...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.