In afara cazurilor in care constituie o componenta ce tine de contextul patologic al unor afectiuni sau boli care produc dereglari comportamentale, enervarea e o stare care poate fi controlata.
Dracusorii din spatele enervarii |
Nu toata lumea insa da importanta acestui aspect, sau pur si simplu isi lasa la voia intamplarii reactiile nervoase in conjuncturi mai mult sau mai putin stresante.
Fara a intra in domeniul explicatiilor stiintifice ale iritarii sau enervarii in general, iata in cele ce urmeaza, o abordare mai putin obisnuita a subiectului, menita sa dezvaluie cat de cat "dracusorii din spatele enervarii", sau cu ce ne luptam deseori, fara sa avem macar habar in miezul carei furtuni ne plasam.
Daca e sa dam ascultare specialistilor in psihologie, enervarea se instaleaza atunci cand subiectul se trezeste implicat intr-o situatie care-i lezeaza propriile interese sau cand este convins ca-i revine sarcina de a face dreptate, de a actiona intr-un scop just.
Desi la prima vedere aceasta stare care da nervii peste cap, ar putea fi considerata justificata in conditiile de mai sus, rabufnirile de acest tip nu sunt specifice tiparului comportamental uman, motiv pentru care a si fost inventata expresia "si-a iesit din fire".
Firea omului pare sa fie tulburata in acest context, de factori care nu au nici in clin nici in maneca cu dreptatea sau cu reinstalarea unor reguli juste, ci cu eternul (si mai putin acceptat de firile sceptice), razboi dintre fortele binelui si ale raului.
Este daca vreti, un mod in care raul incearca sa puna stapanire pe om si-l manipuleaza apeland la cauze aparent oneste, dar care in esenta conduc la o exacerbare conflictuala.
In teorie, omul ar trebui sa fie vesnic linistit, calm, pacific si iubitor - un status care ar deranja teribil fortele raului - iata de ce, "tulburarea sufleteasca" sau "iesirea din fire", reprezinta o arma teribila indreptata impotriva noastra, a tuturor.
Dar daca raul ar produce enervarea omului pentru o cauza dreapta, atunci nu ar lucra impotriva propriilor sale scopuri? Caci facand un bine isi sapa singur groapa. Iata un element-cheie, care dezvaluie inselatoria aflata la baza enervarilor de orice tip.
Asadar, ori de cate ori suntem pe cale sa ne iesim din fire, oricat de justificat ni s-ar parea acest lucru, sa ne aparam amintindu-ne ca exista un soi de "mesaj subliminal" distructiv in spatele cortinei si ca e mai intelept sa ne controlam nervii.
Mai devreme sau mai tarziu vor iesi la lumina detalii sau informatii care vor plasa intr-o lumina noua intreaga situatie, aducand in prim-plan aspecte pe care initial nu le cunosteam si care ne vor indreptati sa ne felicitam ca ne-am pastrat calmul.
Departe de a atinge perfectiunea comportamentala, omul poate sa se straduiasca zilnic insa sa paseasca pe un drum care sa-l apropie cat de cat de aceasta - o indeletnicire pe cat de acaparatoare, pe atat de rasplatitoare, asadar vant la pupa tuturor celor ce se aventureaza pe marea incercarilor vietii!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.