Utopie si extaz - acestea sunt cuvintele potrivite pentru a descrie cat de cat, contextul examenului de admitere la facultatile romanesti de medicina, in specializarile care presupun o forma scurta de invatamant universitar.
Printre acestea se numara de pilda: Nutritie si dietetica, Balneofiziokinetoterapie si recuperare, Radiologie si imagistica, dar la anumite facultati din tara, testele includ anumite capitole dedicate in exclusivitate specializarilor de Medicina dentara sau Asistenta medicala generala.
Utopie fiindca orice om cu scaun la cap, care incerca sa rezolve testele-grila propuse la pregatire, indiferent ca este el candidat sau medic specialist in oarecare bransa, cu ani intregi de experienta, ramane perplex in fata multora din intrebarile cu care se confrunta.
Si extaz, pentru ca in final, dupa indelungi eforturi de a inmagazina un volum gigantic de informatii care nu vor folosi nicicand in viata viitorului cadru medical, indiferent ce loc va ocupa el in sistemul sanitar romanesc (sau pe unde l-or purta pasii in lume), ajunge momentul in care mintea sa este iluminata de o revelatie fara precedent: lumea in care traim este nedreapta!
Acesta este momentul in care i se poate spune candidatului: bine ai aterizat cu picioarele pe Pamant!
Auzind in stanga si-n dreapta cum X si Y s-au pregatit "pe branci" cu anumiti profesori universitari un an sau doi ca sa intre la stat, iti dai seama dintr-odata ca de fapt, acestia le-au pus la dispozitie aceleasi teste pe care se straduiesc si muritorii de rand (fara parale) sa le studieze, dar ca la baza examenului pe care-l vor da eroii cu portofele bine garnisite, se proptesc bine de tot in pamant, niste parghii zdravene, menite sa-i propulseze direct in randurile admisilor.
Asadar acea formula care sustine ca s-au pregatit "pe branci", se traduce de fapt printr-o alta forma de transmitere de date (numerice insa) si anume "au cotizat" sarguincios timp de un an sau doi, dupa posibilitati, platind un soi de abonament celor ce le vor garanta accesul la specializarea dorita.
Celui ce nu dispune de fonduri asadar, nu-i mai ramane decat sa-si ia inima in dinti si sa nadajduiasca la inmagazinarea exacta a unui ocean de cunostinte mai mult sau mai putin relevante in domeniul pe care viseaza sa-l imbratiseze.
Pentru a nota doar cat de descurajanta se prezinta aceasta perspectiva, e suficient sa amintim ca o culegere de intrebari cu cinci variante de raspuns (o intrebare poate avea unul sau mai multe raspunsuri corecte) - asta ca sa se diminueze pe cat posibil sansele candidatului de a nimeri vreuna cum trebuie - reuneste circa 900 de interogatii dedicate.
Asa se prezinta de pilda, culegerea de teste-grila la Biologie, cu 897 de intrebari, propuse pentru pregatirea candidatilor care au nazuit sa reuseasca la examenul de admitere organizat de Facultatea de Medicina si Farmacie din Oradea, intr-unul din anii trecuti.
Pentru a potoli curiozitatea celor interesati, o prezentam integral in cele ce urmeaza, urandu-le din tot sufletul succes deplin, curajosilor care-si propun sa porneasca pe drumul spinos al pregatirii de unul singur.
Capitolul XII.Metabolismul |
Nu ne intrebati insa despre utilitatea in acest context a unor cunostinte precum cele solicitate de pilda la capitolul XII.Metabolismul (intrebarea numarul 95), pentru care ar trebui sa stim exact ce tip de vitamine se regasesc in drojdia de bere.
Dupa opinia noastra, orice absolvent al unei facultati de medicina, indiferent ca e vorba de forma scurta sau lunga de invatament, stie foarte bine ca berea a fost inventata ca sa se serveasca rece, la terasa, sau frumos tolanit pe canapea, in fata televizorului si nicidecum pentru a fi analazita in laborator.
Eventual, informatia ar fi necesara in viata, in cazul in care se doreste justificarea in fata unui eventual public, a rotunjimilor generoase din jurul taliei (si nu numai), desi e putin probabil ca publicul de la terasa sau cel alaturi de care urmarim partida de fotbal la televizor, ar putea sa ne contrazica in cazul in care gresim.
Ca o ultima observatie nostima, poposim cu privirea si asupra unei alte intrebari, incluse la capitolul XIII.Sistemul reproducator (intrebarea numarul 25), la care va invitam sa raspundeti fiecare, dupa posibilitati si cunostinte, incercand sa nu apelati la motorul de cautare al Unchiului Google, daca este cu putinta :)
*Nu uitati ca intrebarea poate avea mai multe variante de raspuns corect ;)
Capitolul XIII.Sistemul reproducator |
Dar sa ne tinem de cuvant si sa adaugam acestui material, culegerea completa de intrebari cuprinse in testele-grila mai sus mentionate:
mda, chiar daca ar fi sa-ti repeti la nesfarsit raspunsurile corecte in minte, sansele sa nu gresesti una din variante sunt destul de mici la un astfel de test. loterie curata. si ca orice loterie, o gramada de bani dupa cortina.
RăspundețiȘtergere