8 aug. 2015

Kepler-452b: sa descoperim Terra 2.0

Misiunea Kepler a identificat ceea ce NASA defineste drept o planeta de tip "Terra 2.0", asadar care prezinta caracteristici similare Pamantului, mai cu seama in ceea ce priveste dimensiunile si distanta fata de propria sa stea.

Kepler-452b
Este vorba despre o descoperire care a avut loc in cursul lunii iulie 2015, sub forma unei planete botezate ad-hoc Kepler-452b, care se afla intr-una din asa-numitele "zone locuibile" din spatiu, in vecinatatea unei stele asemanatoare Soarelui.

Desigur, prima intrebare care a rasarit la orizont, odata cu aceasta descoperire, a fost: "exista forme de viata la nivelul acestei planete?"

Un raspuns pertinent este dificil de oferit in acest momente de catre oamenii de stiinta, dar multe alte informatii ne sunt dezvaluite in legatura cu potentialul locuibil al lui Kepler-452b: diametrul sau este cu 60% mai mare decat al Pamantului, iar suprafata sa este constituita preponderent din roca. Orbita completa a planetei are o durata de 385 de zile (doar cu 5% mai mult decat Terra), in tip ce distanta fata de propriul Soare este de asemenea, doar cu 5% mai mare.
Terra 2.0

Se pare ca varsta stelei in jurul careia graviteaza Kepler-452b este de circa 6 miliarde de ani, ceea ce inseamna ca avem de-a face cu un astru mai batran decat Soarele nostru, dar la fel de cald; mai mult decat atat - steaua lui Kepler-452b este mai luminoasa cu circa 20% si prezinta un diamentru superior Soarelui nostru cu circa 10%.

Din punct de vedere astronomic, zona locuibila presupune ca o planeta similara Pamnului sa se afle la o distanta convenabila fata de un Soare propriu si sa poata acumula apa in stare lichida la nivelul propriei suprafete.

Potrivit declaratiilor lui John Grunsfeld - aflat la carma diviziei Science Mission in cadrul NASA, misiunea Kepler a reusit sa descopere ceea ce oamenii pot numi un soi de "var mai mare al Pamantului", inaintandu-se astfel cu pasi siguri catre o posibila "Terra 2.0".


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.