10 nov. 2015

File de noiembrie: Anotimpul Gutuilor

Motto:
"Galbena gutuie
Dulce-amaruie -
Lampa la fereastra
Toata iarna noastra..."
File de noiembrie: Anotimpul Gutuilor

Noiembrie isi strecoara fiorii infrigurati pe sub manecile trecatorilor grabiti, invaluind orasul intr-un vesmant care pare sa nu cunoasca dulceata nici celui mai insignificant confort. 

Un fenomen care accentuaza insa conceptul de "casa, dulce casa", atunci cand te intorci de la lucru si iti permiti, in sfarsit, sa lasi de-o parte gandurile, termenele de predare a lucrarilor si toate acele pretentii absurde ale sefilor.


Dar cand dincolo de usa deschisa a micului tau paradis te intampina parfumul inegalabil al dulcetei de gutui proaspat turnata in borcane, simti ca toate eforturile si sacrificiile de peste zi, ti-au fost rasplatite cu un lucru nepretuit, cu atat mai nepretuit, cu cat pare a fi in fond atat de simplu...

Lichior de gutui cu scortisoara
Nu ma-ntrebati de ce, dar nutresc convingerea ca stiti cu totii despre ce vorbesc si parca simtiti deja pe limba, aroma aceea unica, ampretata in propria fiinta, asemenea unei amintiri de nesters din timpul celor mai fericite momente ale copilariei.

Iar daca nu va numarati totusi printre privilegiatii care o cunosc, ei bine, aflati ca exista ceva si mai si, care se inscrie pe aceeasi lungime de unda, cu mica diferenta ca a fost creat pentru a incanta papilele gustative ale adultilor: lichiorul de gutui cu scortisoara.

Secretul acestei licori fara seaman e continut intr-o reteta cu parfumuri decise, care te cuceresc pe loc, invitandu-te s-o gusti din nou si din nou si s-o pretuiesti la justa sa valoare:

Lichior de gutui cu scortisoara

Ingrediente:
  • 1 kilogram de gutui desprinse parca din tablourile renascentiste;
  • scortisoara dupa gust;
  • cuisoare si cateva boabe de piper alb, pentru amatorii de mirodenii speciale;
  • 150 de grame de zahar;
  • 700 ml alcool sau rachiu de secara.
Preparare:


Gutuile bine spalate si sterse cu un servet curat, se dau pe razatoarea mare, indepartand cotoarele, coditele si mustatile. Se pregateste un borcan mai mare, foarte bine spalat si uscat, in care se pun gutuile rase, zaharul si celelalte mirodenii, intr-un strat uniform, care se va acoperi cu alcool sau rachiu de secara.

Se acopera bine borcanul cu un capac etans si se plaseaza intr-un loc intunecos al casei, lasand gutuile la macerat timp de minim trei luni.

La sfarsitul perioadei, lichidul obtinut se strecoara prin tifon si se imbuteliaza in sticlute preferabil deschise la culoare, pentru a putea fi admirata nuanta aurie a continutului, se astupa bine si se depoziteaza intr-o camara rece, frigider, pivnita sau in magazii neincalzite pe timp de iarna.

Serviti la ocazii speciale si impresionati-va oaspetii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.