30 dec. 2015

3Dvarius sau "Pauline" - vioara tehnologica (Video)

Se numeste 3Dvarius si este o noua vioara, realizata gratie imprimantelor 3D, care-si propune sa ne incante auzul cu sunete desprinse parca din coloana sonora a unui film stiintifico-fantastic.

3Dvarius "Pauline"
Pentru iubitorii muzicii clasice si a traditionalului instrument cu arcus, formula ar putea constitui o veritabila provocare, atat din punct de vedere interpretativ, cat si din cel al spectatorului.

3Dvarius pare sa cucereasca insa ambele categorii, gratie performantelor sale uimitoare, chiar daca este produsul tehnologiilo actuale si nu al unui manufacturier iscusit.

Este vorba mai exact despre un instrument muzical ce ia nastere ca fruct al simbiozei intre inovatie si traditie - o propunere avansata de specialistul francez Laurent Bernadac - un indraznet explorator al universului muzical electronic.

3Dvarius nu reprezinta doar un experiment cu conotatii de design, ci e pe deplin functional, pa chiar permite imbunatatirea anumitor performante oferite de vioara traditionala, cum ar fi de pilda amplificarea sunetului, modulatii si elaborari complexe ale muzicii, cu efecte si distorsiuni de orice tip.

Instrumentul este confectionat din rasini translucide, prelucrate gratie unei proceduri speciale, numite stereolitografie, binecunoscuta celor ce utilizeaza imprimantele 3D.

Dupa circa 3 ani de munca asidua pentru definitivarea proiectului, prototipul a fost realizat intr-o saptamana si a costat 10.000 de euro, botezat fiind de catre parintele sau "Pauline"; incepand cu 2016 se preconizeaza demararea productiei in serie, in functie de solicitarile inregistrate.

Sunetele oferite de Pauline gratie indemanarii lui Laurent, sunt la inaltimea pretentiilor celor mai traditionalisti muzicieni, proprietatile acustice ale materialului utilizat demonstrandu-se deosebite.

Mai mult decat atat: odata perfectionat, design-ul 3Dvarius ar putea deveni disponibil ca model digital pentru toti cei interesati sa-l descarce si sa-si imprime propriul exemplar.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.