4 ian. 2016

Noi arme anti-SIDA: Franta autorizeaza Truvada

Truvada – cocktail-ul antiretroviral utilizat de peste trei ani pe piata americana, va fi autorizat si de francezi incepand cu anul 2016, deschizandu-se astfel portile UE pentru o noua arma anti-SIDA.

Truvada
Franta intentioneaza sa adminisreze gratuit produsul laboratoarelor americane Gilead, persoanelor neinfectate cu virusul HIV, dar expuse unor riscuri nete de contaminare, in cadrul unui program de tratament preventiv de tip PREP (profilaxie pre-expunere).

Costurile corelate unei astfel de proceduri se ridica la 500 de euro pe luna pentru un pacient si vor fi acoperite integral din fondurile de securitate sociala franceze, ceea ce implica, intr-o faza initiala, administrarea exclusiva la nivelul spitalelor si centrelor de depistare si nu comercializarea medicamentului in farmacii.

Franta devine asadar a doua tara din lume care introduce PREP anti-SIDA in propriile programe ce vizeaza sanatatea anumitor categorii de persoane, deschizand astfel drumul spre UE, a unui nou produs destinat combaterii unei plagi infricosatoare, care nu apartine catusi de putin trecutului.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda aceasta optiune de mai bine de un an de zile, la nivelul intregii lumi, indeosebi in zonele de risc major, unde se concentreaza activitati de prostitutie si/sau consum masiv de droguri.

In ciuda apelurilor constante lansate de OMS a peste 80 de organizatii si asociatii ce desfasoara ample programe de combatere SIDA, multe tari din UE ezita sa autorizeze Truvada la niel local, din motive de natura „morala”, avand in vedere ca tratamentul vizeaza cu precadere „comunitatea homosexuala”, ignorandu-se complet avantajul faptului ca o persoana careia i se administreaza corect medicamentul, nu mai poate contamina alti subiecti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.