4 ian. 2016

Ortodocsii, loviti din toate partile: zero fonduri de stat pentru lacasurile de cult

Biserica Ortodoxa se confrunta in prezent cu lovituri puternice pe plan extern, din pricina presiunilor exercitate de apartenentii altor culturi religioase, dar si pe plan intern, chiar pe meleagurile noastre.

Catedrala Mantuirii Neamului
Actualul Guvern a anuntat oficial ca fondurile destinate construirii Catedralei Mantuirii Neamului vor fi complet eliminate.

Mai mult decat atat: incepand cu 2016, nu mai este alocat nici un leu de la buget pentru lacasurile de cult in general, abandonandu-se astfel orice intentie de sustinere a lucrarilor de construire a unor edificii cu aceasta destinatie.

Din cele mai vechi timpuri, marii conducatori ai neamului nostru au sprjinit construirea de biserici si manastriri deosebit de frumoase, ca semn de cinstire a apartenentei noastre religioase crestin-ortodoxe si ca piloni emblematici pentru credinta poporului roman.

In prezent insa, pe fondul crizei economice generale, banii publici tind sa fie directionati spre alte sectoare, eliminandu-se din lista de prioritati sustinerea bisericilor.

Potrivit afirmatiilor premierului roman Dacian Ciolos, este posibil ca din anul 2017 sa fie reluate finantarile pentru lacasurile de cult, dar deocamdata Biserica Ortodoxa Romana se confrunta cu o provocare dura: sustinerea lucrarilor de construire a Catedralei Mantuirii Neamului* din donatii si din fonduri proprii.

Suma necesara pentru atingerea acestui deziderat se ridica la circa 100 de milioane de euro, pentru a nu mai vorbi de faptul ca nu este singurul lacas de cult aflat in faza de construire, toate proiectele de acest gen fiind afectate de masurile de austeritate impuse de Guvern. din donatii si din fonduri proprii.

Premierul a anuntat de asemenea, ca se va implica direct in procesul de evitare a avansarii unor amendamente pentru astfel de finantari in Parlament.

In replica, Patriarhul Daniel a declarat cu amaraciune, ca Guvernul adopta masuri drastice in acest context, uitand in schimb sa aduca in discutie subiectul restituirii terenurilor confiscate abuziv de stat.

Suntem de acord nu numai sa ni se impoziteze veniturile, ci si sa renuntam la salariile de stat, daca ni se da inapoi ceea ce ne-a luat statul in mod abuziv. Noi nu stam cu mana intinsa la stat, dar sa ne dea inapoi ce ne-a luat, donatiile primite de biserica in mod liber”, a declarat Patriarhul.

*Nota: persoanele care doresc sa faca donatii pentru sprijinirea construirii Catedralei Mantuirii Neamului, pot efectua depuneri de numerar sau viramente bancare in urmatoarele conturi:

LEI : RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 - BCR Sucursala Sector 4, Bucuresti;
EUR: RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 - BCR Sucursala Sector 4, Bucuresti;
USD: RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 - BCR Sucursala Sector 4, Bucuresti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.