16 nov. 2023

Nucleul Pamantului - ce se intampla cand apa se infiltreaza in adancuri

Cu ani in urma, in timp ce studiau profunzimile Pamatului, oamenii de stiinta au descoperit printre altele un strat geologic aparte, care detine proprietati neobisnuite: asa-numita membrana E-prime.

Acest strat ramase invaluit in mister pentru o perioada destul de indelungata dar de curand cercetatorii au reusit sa-i dezlege nu numai tainele structurale ci si procesul de formare.

Procese neobisnuite in profunzimile Terrei

Potrivit noului studiu, E-prime ar constitui de fapt rezultatul infiltrarii apei de suprafata in profunzimi impresionante, ca urmare a lentului proces de deplasare a placilor tectonice - un fenomen ce se manifesta continuu, de milioane de ani.

Odata ajunsa la frontiera dintre nucleu si manta (la circa 3000 de kilometri adancime), apa declanseaza o reactie chimica in masura sa altereze structura externa a nucleului, dand nastere unui strat care-l inconjoara asemenea unei pelicule.

Efectuand experiente in conditii de presiune extrema, autorii studiului au demonstrat ca interactiunea dintre apa si fierul topit este in masura sa genereze un strat sarac de siliciu, dar bogat in hidrogen si caracterizat de o viteza seisminca redusa, proprietati similare carcateristicilor anomaliilor cartografate de seismologi.

Aceasta descoperire revolutioneaza teoriile referitoare la procesele interne ce au loc in profunzilime Terrei, sugerand faptul ca ciclul apei in general, ar putea fi mult mai complex de cat se credea pana acum.

"Ani de-a randul oamenii de stiinta au nutrit convingerea ca schimbul de materie dintre nucleu si mantaua Pamantului ar fi minim, dar recentele noastre experimente efectuate la mare presiune releva un proces cu totul si cu totul diferit", afirma autorii studiului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.