25 nov. 2011

UE, inca nu e momentul pentru reglementarea Serviciului Universal

Uniunea Europeana a anuntat ca, pentru moment, nu intentioneaza sa intervina in vederea impunerii de banda larga ca un drept preconstituit al cetatenilor batranului continent la telecomunicatii.

Serviciul Universal ar trebui, in teorie, sa asigure dreptul minim al cetateanului la telecomunicatii, asigurand o "cantitate minima de banda", care presupune o abordare elementara a Internetului ca drept recunoscut, relateaza Webnews.

Unele tari aplica deja aceasta masura

In Spania, Finlanda si Malta, legea prevede deja o limita minima de 1Mbps, criteriul fiind stabilit la nivel national, fara a mai fi asteptat un indemn din partea Comisiei Europene in acest sens.

In Italia, in schimb, legea prevede dreptul pentru fiecare locuinta, la o conexiune cu linie telefonica fixa, ceea ce implica instalarea liniei chiar si in cel mai izolat colt locuit din tara, fara sa fie specificate reguli cu privire la Internet.

UE nu impune masuri specifice

Desi banda larga in teritoriul Uniunii Europene a reprezentat in ultima perioada un subiect pe marginea caruia s-a discutat mult, pentru moment, autoritatile de la Bruxelles nu intentioneaza sa impuna un anumit standard minim unitar pentru asigurarea serviciului la nivelul tuturor tarilor membre.

Potrivit sursei citate, o astfel de masura ar presupune o interventie complet neancorata in realitate, mai cu seama intr-un moment in care investitiile se realizeaza cu dificultate, echilibrul acestora fiind deja mult prea fragil pentru a mai fi pus la inca o grea incercare.

Agenda Digitala insista asupra proiectului de asigurare a accesului la Internet in orice punct al UE, dar acest deziderat se va putea materializa doar printr-o abordare constructiva la nivelul statelor membre si nu ca o masura fortata - diplomatia ar putea da mult mai multe roade in acest context, subliniaza sursa.

Sursa: Webnews
Foto: campagnola5stelle

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.