29 iun. 2012

Noua maree neagra: Statele Unite devin exportatoare de petrol

Cresterea productiei de petrol si gaze in Statele Unite si in mod automat, diminuarea dependentei americane de resursele provenite din import, ar putea deveni echivalentul "caderii zidului de la Berlin" - noua maree neagra soseste asadar de peste Ocean.

La scara globala, este limpede ca aceasta crestere a productiei implica emisii crescute de CO2 si poluare pe masura, avand in vedere ca noile tehnici de extractie presupun utilizarea de mari cantitati de apa, relateaza Giornalettismo.

Din importatori, americanii s-au transformat cu rapiditate in exportatori - saltul tehnologic inregistrat in ultima perioada in sectorul petrolier si al hidrocarburilor a permis accesul la rezerve enorme, considerate nu cu mult timp in urma, inaccesibile.

Potrivit sursei citate, Raportul Energy Outlook 2012, elaborat de Energy Information Administration, certifica acest lucru si evidentiaza perspectivele pe termen mediu vizand cresterea constanta a productiei americane de petrol si gaze in SUA.

Exportul la mare distanta nu este insa simplu de realizat: Canada si Mexicul sunt la randul lor tari exportatoare, iar instalatiile necesare pentru asigurarea unui flux  constant si echilibrat de petrol si gaze la export, inca nu sunt bine puse la punct in SUA.

Obama e insa pe cale sa deschida apele din Arctic, in Marea Chukchi si in Marea Beaufort, puncte mai putin contaminate, situate intr-o clima aspra, unde accidente precum cel de la Deepwater Horizon ar putea costa Planeta un pret usturator, dar in eventualitatea unui dezastru, despagubirile ar fi reduse considerabil, intrucat zonele sunt slab populate.

Evolutia tehnologica va inregistra negresit, tendinta de extindere dincolo de granitele Statelor Unite, iar asa-numitul moment "peak oil", cand extractia va fi inferioara necesarului, se va indeparta cu siguranta, in timp.

Transformarile intervenite insa in ultima perioada in economia SUA, gratie acestui nou status privilegiat in sector, influenteaza politica externa americana: e suficient sa ne gandim la faptul ca Arabia Saudita devine dintr-odata un furnizor concurent.

Dificil de crezut ca stilul adoptat pana in prezent de americani in ceea ce priveste amestecul in treburile altor state, va fi schimbat peste noapte, dar un lucru este sigur: Statele Unite se afla in plin proces de transformare, care-i deschide orizonturi noi, cu prioritati complet diferite, subliniaza sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.