16 iun. 2012

Ungaria: un deputat de extrema dreapta si-a scos certificat de puritate etnica

Un deputat de extrema dreapta din Ungaria, a solicitat unui laborator specializat, eliberarea unui asa-zis certificat de puritate etnica, potrivit caruia, la nivelul arborelui sau genealogic, nu se regaseste "nici o urma de evrei sau romi".

Militanti Jobbik
Greu de imaginat la ce foloseste un astfel de document si ce fel de laborator a avut curajul sau nebunia sa elibereze o asemenea hartie, "extragand" din ADN-ul politicianului rasist, informatii mai mult sau mai putin relevante vizand etnia inaintasilor sai, scrie Le Monde.

Initiativa de inspiratie pur nazista a deputatului maghiar a declansat o vie reactie de dezaprobare in presa internationala, dar miscarile de extrema dreapta par sa se bucure de un real succes in ultima perioada, nu doar in Ungaria, ci si in alte tari europene, incepand cu Grecia si continuand cu Italia, Germania sau tarile nordice.

La Budapesta, asa numita "Miscare Pentru o Ungarie Mai Buna" (Jobbik Magyarorszagert Mozgalom), s-a clasat pe cel de-al treilea loc la recentele alegeri locale, reprezentand un veritabil pilastru pentru un guvern de dreapta care a produs deja orori, presarand discriminari si amenintari in calea masurilor UE de protectie a drepturilor omului.

Laboratorul care a emis certificatul deputatului maghiar, s-a justificat cu un mesaj ambiguu, afirmand ca nu poate refuza efectuarea unui astfel de test din "motive etnice" si nici nu poate cere socoteala subiectului in legatura cu motivele care l-au determinat sa solicite certificatul.

Potrivit declaratiilor directorului Academiei Maghiare de Stiinte, Istvan Rasko, este insa "cu neputinta sa se deduca originile etnice ale unei persoane din variatiile genetice ale genomului sau", astfel incat certificatul respectiv ramane doar o bucata de hartie lipsita de valoare, ba chiar "de-a dreptul ridicola" din punct de vedere stiintific si nu numai, precizeaza sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.