17 aug. 2012

Ecuadorul a decis sa-i acorde azil politic lui Julian Assange

Ecuadorul a confirmat oficial ieri dupa-amiaza, decizia de a-i acorda azil politic parintelui WikiLeaks, Julian Assange, in ciuda amenintarilor exprimate de autoritatile britanice, de a lua cu asalt ambasada de la Londra.


Julian Assange
Assange s-a refugiat la sediul ambasadei ecuadoriene din Londra inca din data de 19 iunie, pentru a evita extradarea in Suedia, unde este acuzat de viol, creand o tensiune fara precedent intre guvernul de la Quito si cel britanic, relateaza TM News.

Presiunile autoritatilor britanice asupra ministrului de externe al Ecuadorului vizand cazul Assange, nu au servit decat la accentuarea divergentelor pe aceasta tema, guvernul de la Quito pronuntandu-se in final in favoarea acordarii azilului politic.

Decizia a fost comunicata oficial de catre ministrul de externe ecuadorian, Ricardo Patino, intr-o conferinta de presa in cadrul careia seful diplomatiei de la Quito a enumerat 11 puncte care justifica hotararea pro-Assange, in conformitate cu prevederile articolului 41 din constitutia Ecuadorului.

Patino a tinut sa sublinieze in acest context, faptul ca fondatorul WikiLeaks "ar putea fi victima unei persecutii politice ca urmare a pozitiei sale vizand libertatea presei, astfel incat s-ar putea regasi in orice moment intr-o situatie care i-ar putea pune in pericol viata, siguranta si integritatea personala".

In replica, autoritatile britanice au declarat ca decizia Ecuadorului e "deplorabila" si ca modul cel mai intelept de a reactiona in aceasta situatie il constituie "incercarea de a incheia un acord negociat", desi nu este prea limpede ce anume a impiedicat o astfel de abordare a unei chestiuni spinoase, inainte de instalarea tensiunilor intre cele doua tari.

La randul sau, Julian Assange a primit cu satisfactie decizia guvernului din Quito de a-i acorda azil politic, dar si cu o doza de ingrijorare: "Este vorba despre o victorie importanta, dar chestiunea va deveni probabil si mai obositoare de acum inainte".

Internautii in schimb, nu au intarziat sa propuna online solutii traznite pentru fuga lui Assange din ambasada, asa cum se poate observa si in fotografia de mai jos:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.