11 aug. 2012

Italia: San Lorenzo - noaptea stelelor cazatoare (Galerie foto)

In noaptea de 10 spre 11 august, catolicii aduc un omagiu lui San Lorenzo (in latina Laurentius), unul din cei sapte diaconi ai Romei, care a fost martirizat de Imparatul Valerian in anul 258, iar traditia populara leaga aceasta istorie de fenomenul stelelor cazatoare.

Noapte de San Lorenzo
Desi, potrivit documentelor istorice pastrate pana in zilele noastre, San Lorenzo a fost decapitat, italienii au dezvoltat un folcror bogat pe tema arderii acestuia pe rug, scanteile inaltate la cer de pe urma incendierii sfantului catolic, fiind asociate luminitelor stelelor cazatoare, care pot fi observate in aceasta noapte de vara.

Acesta este motivul pentru care, stelele din 10 spre 11 august mai sunt denumite si "focurile lui San Lorenzo", cimentandu-se astfel in traditia populara a Italiei, gratie si a numeroase opere artististice dedicate, printre acestea numarandu-se si poemul "Per Agosto", de Giovanni Pascoli.

Cu sau fara stele cazatoare, noaptea ramane una din sursele importante de ispiratie pentru artisti in general, continuand sa serveasca drept veritabil corn al abundentei, atunci cand este vorba de creativitate.

Poeti, scriitori, pictori si sculptori celebri au surprins farmecul noptii in operele lor de-a lungul timpului, iar arta contemporana moderna isi aduce la randul sau tributul in aceasta directie, cu toate instrumentele de care dispune.

Adaugand talentului si pasiunii artistice, beneficiile tehnologiei in masura sa surprinda spectaculozitatea jocurilor de lumini si umbre, precum si culorile magnifice pe care noaptea ni le poate darui, in imagini care taie rasuflarea, iata in cele ce urmeaza cateva exemple elocvente, de arta fotografica pe aceasta tema, oferite de The Photo Argus.











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.