10 oct. 2012

Cine a inventat tasta ESC?

Tasta ESC a fost inventata in 1960 de catre un programator de la IBM, care incerca sa identifice modalitati de utilizarea a codurilor pentru diverse computere.

Tasta ESC
De-a lungul timpului ESC a devenit una din cele mai folosite taste, cand computerul nu mai raspunde la comenzile traditionale alese de utilizator, la fel ca si faimoasa combinatie Ctrl+Alt+Dell de pe tastaturile PC-urilor cu Windows, relateaza Webnews.

Bob Bemer incerca sa lucreze cu computere provenite de la diversi producatori, observand astfel ca ESC permitea trecerea de la un tip de cod la altul.

Ulterior, cand codurile au devenit standard, tasta ESC a fost utilizata pentru oprirea executiei unui program, pentru care lansa comanda "interrupt".

Sistemele de operare si aplicatiile create odata cu trecerea timpului au devenit din ce in ce mai stabile, dar tasta ESC nu a fost eliminata, ci si-a pastrat pozitia pe tastatura, fiind utilizata in special pentru "a scurta" optiunile prezente in ferestrele de dialog.

In multe jocuri pentru PC, ESC este folosit frecvent pentru "a intra in pauza" sau pentru a vizualiza meniul setting, iar la nivel de Mac, in afara inchderii ferestrelor de dialog, ESC este combinat cu Command si Option la intreruperea aplicatiilor care nu mai raspund la comenzi.

In viitor, cand tastaturile fizice vor fi din ce in ce mai rare ca periferice de input, tasta ESC si functiile sale va fi probabil inlocuita cu gesturi sau cu recunoasterea vocala a unei comenzi, dar pentru moment, coltul din stanga-sus pe tastatura, ramane ocupat de un prieten de nadejde al utilizatorilor, precizeaza sursa.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.