31 oct. 2012

Cum arata 84 de milioane de stele concentrate intr-o singura imagine

Daca v-ati intrebat vreodata cum ar arata o fotografie care concentreaza milioane de stele intr-o unica imagine, iata ca raspunsul este oferit de specialistii de la ESO Paranal Observatory.

Este vorba despre cea mai mare imagine creata vreodata (108.200 x 81.500 pixeli), surprinsa cu ajutorul telescopului cu infrarosii VISTA, informeaza Gaianews.

Aceasta fotografie inedita, a fost realizata de o echipa internationala de astronomi, care au reusit sa catalogheze astfel peste 84 de milioane de stele, situate in partea centrala a galaxiei Calea Lactee.

Eforturile specialistilor s-au concretizat intr-o gigantica baza de date, care cuprinde de zece ori mai multe stele fata de cele regasite in rapoartele precedente, reprezentand un important pas in directia studierii galaxiei noastre.

Imaginea surprinsa de telescop este atat de mare, incat daca ar fi printata, ar masura 9 metri lungime si 7 metri latime, precizeaza sursa.

"Observand cu atentia milioanele de stele aflate in zona centrala a Caii Lactee, putem descoperi multe lucruri noi legate de modul in care s-a format si evoluat, extrapoland informatiile acumulate la nivelul studiilor referitoare la categoria galaxiilor in spirala, in general", a explicat Roberto Saito, unul din autorii studiului.

O astfel de imagine este deosebit de utila: gratie unui instantaneu care cuprinde o multime de stele intr-o unica matrice vizuala, astronomii pot realiza un veritabil "recensamant" al tuturor stelelor din zona centrala a Caii Lactee, precizeaza sursa.

Citeste si: WISE - descoperirile spectaculoase ale telescopului spatial

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.