5 nov. 2012

India: Multinationalele farmaceutice se dezlantuie impotriva medicamentelor ieftine

Razboiul "drepturilor de autor" se extinde in mod dramatic in sectorul farmaceutic: in tarile sarace, multinationalele se dezlantuie impotriva combaterii SIDA cu ajutorul medicamentelor ieftine, produse pe plan local.

In India, la New Delhi, se afla in curs de desfasurare doua procese care vor marca fara indoiala destinul produselor farmaceutice low-cost, esentiale pentru milioane de bolnavi de SIDA din lumea a treia, relateaza La Stampa.

Pentru acestia, e o chestiune de viata si de moarte: lupta impotriva sindromului imunodeficientei dobandite se da intre puternicele multinationale farmaceutice, interesate sa-si mentina curba ascendenta a profiturilor pe de o parte, si fiintele cu trupuri scheletice, lipsite de posibilitati materiale pentru a-si procura medicamentele necesare supravietuirii, pe de alta.

Thembisile Ferguson, un sud-african in varsta de 40 de ani, a descoperit ca este seropozitiv in 1999 - de atunci, boala il macina incet si sigur, punandu-si pecetea mortii pe destinul sau implacabil: Thembisile masoara un metru optzeci inaltime si cantareste 35 de kilograme.


Medicamentele anti-retrovirale trebuie sa si le plateasca singur - guvernul sud-african nu isi poate permite sa sustina tratamentele celor 4,1 milioane de bolnavi de SIDA din aceasta tara.

Cand micile sale economii s-au epuizat, Thembisile s-a adresat clinicii Ubuntu din Khayelitsha, un mic centru finantat de Medicii Fara Frontiere, in speranta obtinerii unui ajutor cat de mic.

Sistemul de aprovizionare, gestionare si distribuire a medicamentelor destinate tratarii bolilor cronice precum infectiile cu HIV, TBC sau pentru epilepsie spre exemplu, este insa unul din punctele cele mai vulnerabile ale sistemelor sanitare din Africa si nu numai.

In India, in 2005, Parlamentul a aprobat legea menita sa impiedice producerea medicamentelor low-cost, masura care a reprezentat un imens pas inapoi pentru lupta impotriva SIDA, adoptata in lumina alinierii Indiei la normele impuse de Organizatia Mondiala de Comert vizand brevetele pentru produsele farmaceutice.

Cazul medicamentelor anti-SIDA produse in India este cel mai eclatant in acest context: inainte ca acestea sa devina larg disponibile pe piata (2001), tratamentul pentru bolnavii de SIDA costa 10 mii de dolari pe an pentru un pacient, adica de 40 de ori mai mult decat pretul terapiei propuse pe plan local.


Producatorii indieni au fost cei dintai care au realizat asa-numita formula "trei in unu", tocmai gratie avantajului de care India se bucura pana in 2005: nu intrasera in vigoare brevetele pentru medicamente, ceea ce a permis combinarea celor trei principii active necesare tratamentului, intr-o unica pastila.

Azi, multinationalele ataca puternic solutiile producatorilor locali, actionand in instanta tentativele de a oferi o alterantiva ieftina bolnavilor de SIDA, dar si a celor ce sufera de alte afectiuni grave, care necesita terapii costisitoare, asiguratoare de profituri considerabile pentru marile case farmaceutice internationale, subliniaza sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.