Cobaltul, un mineral considerat destul de comun, ar putea inlocui metalele pretioase la nivelul noilor tehnologii, devenind un catalizator industrial cu posibile aplicatii futuriste, benefice in context ambiental.
Gazduit de o molecula complexa, care imita comportamentul metalelor pretioase, cobaltul ar putea fi considerat azi un fel de "Piatra Filozofala" in ambientul catalizatorilor industriali, relateaza Gaianews.
Desigur, nu reuseste sa transforme plumbul in aur, dar poate sa transforme o substanta chimica in alta, cu un efort energetic minim in comparatie cu ceea ce s-a experimentat pana acum.
Poate ca exemplul cel mai familiar de cataliza se gaseste la nivelul sistemelor de esapament ale automobilelor, unde fumul toxic se transforma in gaze mai "benigne", dar catalizatorii sunt parte integranta din mii de alte procese industriale sau in domeniul energiilor renovabile.
Se poate afirma, fara exagerare, ca industria moderna nu ar exista fara catalizatori, dar un inconvenient serios al acestora este constituit de costul deosebit de ridicat, avand in vedere ca este vorba indeosebi de metalele rare sau pretioase.
Lista acestora este lunga, dar pentru a enumera doar cateva, ar fi suficient sa amintim platina, paladiul, rodiul si ruteniul, care constituie o resursa dificil de procurat la preturi abordabile, in conditiile in care aplicatiile industriale cunosc o impresionanta curba ascendenta in lumea intreaga.
In cadrul centrului de cercetare Los Alamos Laboratory, celebru pentru rolul de referinta pe care l-a jucat in cursul celui de-al Doilea Razboi Mondial prin fabricarea bombei nucleare, specialistii par sa fi identificat o alternativa economica la catalizatorii costisitori.
"Capturand" un atom de cobalt intr-o molecula complexa, oamenii de stiinta americani au reusit sa reproduca in laborator, un comportament identic cu cel al catalizatorilor obtinuti din metale nobile, intr-o gama larga de circumstante, fara a reactiona insa cu alte substante prezente.
Gratie optimelor rezultate inregistrate si costului redus al cobaltului, aceasta alternativa ar putea avea un impact decisiv asupra viitoarelor tehnologii industriale si nu numai.
Studiul a fost publicat in 26 noiembrie in editia internationala a revistei Angewandte Chemie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.