28 ian. 2013

Ceea ce FBI nu vrea sa stie toata lumea

Metodele si tehnicile la care agentii FBI recurg de multe ori in cadrul misiunilor lor, ajung sa fie cunoscute partial de publicul larg doar prin intermediul filmelor ceva mai indraznete.


Exista insa cei ce nu se dau batuti usor si doresc sa dezvaluie ceva mai mult din secretele unei institutii care si-a castigat notorietatea prin abilitatile sale profesionale.

Este vorba despre portalul Gizmodo, la nivelul caruia a fost publicat un material vizand instrumentele utilizate de FBI, pentru care nu este necesara obtinerea unei autorizatii speciale din partea judecatorilor.

Chiar daca aceasta institutie nu elibereaza note oficiale, Gizmodo sustine ca este evidenta utilizarea de catre FBI, fara nici un fel de restrictie, a datelor vizand geolocalizarea, obtinute prin intermediul telefoniei mobile.

Asta pentru a mentiona un element considerat de-acum banal chiar si pentru utilizatorii cei mai putin experimentati, dar lucrurile nu se opresc aici.

Potrivit sursei citate, FBI ar utiliza printre altele si un sistem ceva mai nou si mai misterios, numit "catcher IMSI" sau "Stingray", care le-ar permite agentilor nu numai sa localizeze pozitia exacta a unui smartphone, ci si sa intercepteze convorbirile si sa acceseze multe alte date, chiar daca in acest mod incalca legile de privacy.

In ciuda eforturilor de a pastra discretia asupra acestor metode "in mod clar neconstitutionale", s-a ajuns intr-o faza in care negarea utilizarii lor ar fi de-a dreptul ridicola, scrie Gizmodo.

Asa cum este limpede ca in toate orasele, politia locala si alte forte de ordine, instaleaza dispozitive care inregistreaza automat numerele de inmatriculare ale autovechiculelor, fiind in masura sa intocmeasca baze de date cuprinzand informatii asupra pozitiei acestora, a proprietarilor lor si a celor ce le conduc.

FBI este de altfel unica institutie careia i-a fost ingaduit sa survoleze cu drone spatiul aerian al Statelor Unite, fara ca locuitorii sa aibe vreun cuvant de spus in aceasta chestiune.

Acestea sunt principalele motive pentru care Gizmodo critica administratia Obama, solicitand mai multa transparenta:

"Inainte de a spiona populatia, e nevoie de obtinerea unui mandat. Explicand publicului larg modul in care se desfasoara investigatiile si mecanismele care se afla la baza supravegherii FBI, nu sunt compromise cercetarile", concluzioneaza sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.