28 ian. 2013

Vatican - imperiul secret construit cu milioanele lui Mussolini

Vaticanul si bogatiile sale, reprezinta subiectul unui amplu material publicat recent in presa internationala, care acuza inalta institutie catolica de a-si fi construit un imperiu secret cu banii lui Mussolini.

Vatican

Sub titlul "How the Vatican built a secret property empire using Mussolini's milions", The Guardian ataca nucleul catolicismului, sustinand existenta unor companii offshore, gratie carora Vaticanul a acaparat proprietati in valoare de peste 500 de milioane de lire sterline.

Situate in Marea Britanie, Franta si Elvetia, proprietatile care alcatuiesc acest patrimoniu ascuns cu abilitate de autoritatile de la Vatican, ar proveni din banii lui Benito Mussolini, obtinuti in schimbul recunoasterii papale a regimului fascist in Italia, in 1929.

Vaticanul nu cunoaste asadar criza: "In 2006, in toiul dezastrului imobiliar care a lovit Europa, Vaticanul a cheltuit 15 milioane de lire sterline din fondurile fasciste, pentru achizitionarea a zeci de proprietati situate intre St James Square si New Bond Street, dar si in Coventry, Paris, Lausanne sau Geneva", scrie The Guardian.

In urma unor cercetari efectuate in vechile arhive, tabloidul ar fi reusit sa reconstruiasca provenienta anumitor fonduri dubioase: un lung sir de transferuri de active dintr-o companie in alta, care confirma implicarea Vaticanului intr-o serie de operatiuni financiare menite sa mascheze investitiile acestuia.

In 1943, chiar dupa izbucnirea razboiului, Vaticanul nu s-a dat inapoi nici de la operatiuni de spalare a banilor, transferand titluri italiene catre compania elvetiana Profima SA din Lausanne, in scopul reciclarii unor sume importante, si a sustragerii acestora de la controalele ulterioare.

John Pollard, profesor de istorie la Cambridge, a explicat modul in care banii lui Mussolini au contribuit la cresterea patrimoniului Vaticanului, sub masca unor tranzactii perfect legale.

"Cand Vaticanul a dobandit absoluta siguranta din punct de vedere financiar, asigurandu-se ca nu se va trezi nicicand sarac, s-a grabit sa sterga urmele metodelor cu care a obtinut acest privilegiu", scrie tabloidul.

Dar cautand mai adanc in hatisul documentelor depozitate in arhive, se poate desprinde cu claritate cum, in anul 1931, Bernardino Nogara, cel ce controla investitiile Vaticanului, a infiintat o societate offshore la Luxemburg, pentru a dirija diferite investitii imobiliare - o companie care va deveni ulterior cunoscuta sub numele de Grolux.

Operatiunile din Luxemburg au forst transferate ulterior catre Statele Unite si Elvetia, in ideea evitarii unor eventuale complicatii in perspectiva invaziei germane.

"In prezent, investitiile realizate gratie fondurilor fascismului sunt controlate prin intermediul unui functionar papal din Roma, pe numele sau Paolo Mennini, care este in esenta, bancherul Papei", scrie The Guardian.

In fruntea unei unitati speciale de la Vatican, numita APSA (Amministrazione del Patrimonio della Sede Apostolica), Meninni gestioneaza asa-numitul "Patrimoniul al Sfantului Scaun".

Un comentariu:

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.