30 ian. 2013

Explozia nucleara din Iran, negata de guvernul de la Teheran

Potrivit informatiilor agentiei israeliene de intelligence, in Iran ar fi avut loc o explozie nucleara accidentala, la o instalatie de imbogatire a uraniului, din centrala de la Fordow.


Guvernul de la Teheran neaga insa cu inversunare un astfel de eveniment, definind stirea drept "parte din propaganda defaimatoare occidentala", relateaza Daily Mail.

Informatiile cu privire la inregistrarea unei explozii la nivelul unui bunker din Fordow au fost difuzate de agentia israeliana de intelligence de la Tel-Aviv.

Potrivit datelor furnizate de autoritatile israeliene, ar fi vorba despre un accident care a avut loc la o instalatie dintr-un laborator nuclear amplasat la adancime, sub o formatiune muntoasa din vecinatatea orasului Qom.


Exista supravietuitori in adancuri?

Consecintele acestui eveniment, care ar fi avut loc cu cel putin o saptamana in urma, sunt deosebit de grave, relateaza sursa, subliniind faptul ca in prezent, circa 200 de lucratori ar fi inca blocati in adancuri.

Autoritatile militare de la Teheran sustin insa ca nu ar fi avut loc nimic din toate acestea, asadar nu sunt necesare nici un fel de operatiuni de evacuare.

In anul 2011, la Fordow se producea uraniu imbogatit la 20%, nivel care se situeaza mult sub cei 90% necesari pentru construirea unei bombe atomice, dar mult deasupra celor 3,5% necesari pentru energia nucleara destinata sistemului energetic civil.


Potrivit afirmatiilor guvernului iranian, producerea de uraniu imbogatit la un asemenea nivel, este justificata de necesitatea dezvoltarii unui proiect de cercetare, care vizeaza un reactor nuclear din Teheran, cu obiectivul de a produce izotopi utili in sectorul medical.

Aceste explicatii nu sunt insa confirmate de specialistii israelieni si de Occident, adevaratele intentii ale Iranului fiind considerate periculoase, ascunzand de fapt fabricarea unei bombe atomice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.