28 mar. 2013

Eyjafjallajokull - vulcanul care a schimbat oceanul

Efectele eruptiei vulcanului islandez Eyjafjallajokull, din aprilie 2010, asupra mediului inconjurator, au fost mult mai profunde decat se credea initial.


Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii din cadrul Universitatii Southampton, dupa ce au studiat indelung fenomenul, elaborand un material amplu, care dezvaluie impactul enorm al eruptiei asupra mediului inconjurator.

Studiul a fost publicat in revista de specialitate Geophysical Research Letters si releva aspecte inedite vizand modul in care a evoluat biologia marina, la nivelul Oceanului Atlantic septentrional.

Vulcanul a eliberat la vremea respectiva, tone de pulberi in atmosfera, o mare cantitate din acestea formand o "ploaie" care s-a abatut ulterior asupra apelor din sudul Islandei.

In 2007, in aceasta zona, apele erau sarace in fier, motiv pentru care se inregistra o reducere semnificativa a fitoplanctonului - fenomen care ingrijora tot mai mult specialistii.

Trei ani mai tarziu, vulcanul a furnizat insa suficient fier acestor ape, pentru a genera un veritabil fenomen de "improspatare" a rezervei de astfel de mici organisme, pe o suprafata de peste 570 de mii de kilometri patrati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.