31 oct. 2013

Cu ce se (mai) mandresc moldovenii: romani dintr-o bucata, pe alte meridiane ale lumii


Micuţţărişoară înrudită cu România, la propriu si la figurat, se poate mândri cu numeroşi moldoveni dintr-o bucată, care-i fac cinste pe alte meridiane ale lumii, prin calităţile sau performanţele lor profesionale deosebite.

Europa şi America sunt poate continentele în care moldovenii nu mai au nevoie de o prezentare specială, demonstrându-se de multă vreme, capabili să se înscrie în cele mai prestigioase topuri, din diferite domenii, de la lumea afacerilor şi până la showbiz.

Dar Moldova are reprezentanţi de valoare şi în alte colţuri ale lumii – iată câţiva din aceştia, aduşi în prim-plan de publicaţia Diez.md.



Constantin Albot

Este un moldovean care a absolvit cursurile Universităţii Oxford, ajungând să dea o mână de ajutor Băncii Centrale Europene, în îndepărtatul Sudan de Sud, acolo unde puţini se înghesuie să lucreze sau să se stabilească.

Ana Ropot

Oricât ar parea de bizar, aceasta frumoasă tânără de pe plaiurile moldovenesti, a plecat la studii într-o ţară, în care barierele lingvistice nu sunt tocmai uşor de depăşit: China. După ce a cucerit pretenţioasele jurii locale, în cadrul mai multor concursuri de frumuseţe, Ana a reuşit să pătrundă în lumea filmului, adjudecându-şi un rol într-o peliculă istorică: The Legend of the Silk Road.

Natalia Gligor

Chiar şi India a făcut cunoştinţă cu o frumoasă moldoveancă, pe nume Natalia Gligor, care s-a stabilit în acest tărâm, întemeindu-şi o familie şi ajutându-şi toţi conaţionalii care au nevoie de informaţii şi date despre cultura din această regiune a Asiei.

Alexandru Cucer

Face parte din conducerea AISEC, din Erevan, contribuind la consolidarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Armenia şi oferindu-se să întâmpine cu drag, moldovenii care vizitează capitala acestei ţări.

Onorica Banciu

Este una din moldovencele care au împărtăşit Kazakhstan-ului din cunoştinţele sale în domeniul comunicării, creşterii personale şi profesionale, rezolvării conflictelor de interese şi nu numai.
Onorica este poate, unul dintre cele mai elocvente exemple ale femeii dinamice, care-şi pune în folosul societăţii cunoştinţele, oriunde s-ar afla.

Alexandra Buruian

China a atras-o şi pe Alexandra Buruian: deprinzându-se destul de rapid cu dialectul din Hangzhou, tânăra a pus bazele unei activităţi de promovare a afacerilor între Republica Moldova şi marele stat asiatic.

Victor Lebedev

A câştigat de curând bursa Confucius şi s-a aventurat la rândul său, în China, pentru a cunoaşte cultura şi tradiţiile acestei ţări, încercând să pătrundă tainele miturilor locale şi implicându-se în diverse activităţi interesante.

Lista ar putea continua cu mulţi alţi tineri dintr-o bucată, care nu se sfiesc să străbată mii de kilometri, pentru a descoperi oameni şi locuri noi, surprinzătoare, încercând să poarte în lume, o imagine cât mai frumoasă despre tara lor – plai de cântec şi de dor – al cărui farmec se simte parcă mai puternic şi mai mistuitor, de la distanţe atât de mari...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.