Este vorba desigur, despre o expresie metaforica, dar nu departe de adevar: daca vrem sa ne pastram tineri si sa ne conservam prospetimea fizica si psihica, iata ce alimente ne sunt de ajutor.
Lista constituie insa doar un fel de "Top 10" al elementelor culinare care contribuie la dobandirea unor beneficii incontestabile in acest context si poate fi completata cu diferite alte alimente salutare, in functie de metabolismul fiecaruia si de necesarul vitaminic, variind de la individ la individ.
Fructe de padure |
Cele mai pretioase ajutoare par sa ne fie oferite de fructele de padure, al caror continut bogat in vitamina C (si nu numai), le indreptateste plasarea in fruntea clasamentului.
Grau |
Nu intamplator graul a fost utilizat din cele mai vechi timpuri pentru obtinerea fainii din care se coceau lipii, si mai tarziu, paini, aluaturi mai complicate si taitei sau asa-numitele paste fainoase: secretul ascuns in boabele de grau este legat de insasi viata omului si sensul ei productiv, benefic, aducator de roade bogate la nivel general.
Miere |
Despre miere, cu placere: un izvor de energie naturala si un nepretuit cocktail de bunatati absolute pentru organism, cu neputinta de reprodus in laboratoarele oamenilor de stiinta, dar daruit cu generozitate de harnicele albine.
Migdale |
Iata si o prezenta exotica in top si anume legendarele migdale - cei ce reusesc sa le introduca treptat in alimentatia curenta, vor beneficia de proprietatile lor miraculoase in materie de tonificare a organismului.
Mere |
Merele se numara printre campioanele alimentelor benefice pentru conservarea prospetimii tenului si nu numai - un mar pe zi reuseste sa modifice vizibil aspectul general al pielii, aducandu-si concomitent aportul la tonificarea generala a corpului.
Ardei gras |
Nu toata lumea apreciaza gustul puternic si parfumul ardeiului gras, dar se pare ca acesta este un prieten de nadejde al celui ce nazuieste sa candideze pentru un loc de invidiat in taramul tineretei fara batranete. Consumati-l cu incredere si nu va va insela asteptarile.
Conopida, brocoli, varza si varza de bruxelles |
Morcovi |
Morcovii sunt si ei printre cei mai buni prieteni ai nostri - cel mai indicat mod de a consuma aceste radacinoase speciale, este sub forma de feliute sau bastonase crude, stropite cu suc de lamaie. Din pacate, morcovii fierti, copti sau prajiti, nu au aceeasi putere magica asupra organismului, ca cei consumati in stare cruda.
Ulei de masline |
Un pretios ajutor ne poate fi acordat si de uleiul de masline, cu conditia sa reusim sa punem mana pe un produs cu adevarat curat, natural, obtinut din gradinile cultivatorilor.
Putine marci din cele regasite in comert se pot lauda cu un astfel de atù (ne abtinem de la publicitate gratuita).
Citrice |
Pe ultima pozitie in clasament (dar nu si cele de pe urma), se situeaza citricele - adevarate comori de vitamine, cu atat mai benefice pentru organism, cu cat sunt consumate mai aproape de momentul recoltarii.
Putem completa insa linistiti lista, cu multe alte alimente benefice, de preferat tot ceea ce poate fi utilizat sub forma de salata.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.