29 nov. 2014

Lectie de comunicare de la elefanti: coeziune si cooperare

Elefantii emit semnale acustice de joasa frecventa pentru a comunica si a expedia mesaje la distanta - un limbaj care a demonstrat specialistilor cat de avansata este aceasta specie din punct de vedere cognitiv.

In teritoriile salbatice ale Africii, familiile de elefanti comunica "pe limba lor", intr-un mod destul de asemanator celui uman, doar ca mult mai eficient, intrucat nerespectarea semnificatiei semnalelor lansate de lider pot costa viata.

Caitlin O'Connell-Rodwell, biolog si profesor de otorinolaringologie in cadrul Stanford School of Medicine, studiaza de 20 de ani comportamentul elefantilor din padurile africane.

"Semnalele emise de elefanti reprezinta de fapt veritabile "conversatii", bine coordonate, utilizate pentru o buna cooperare in cadrul grupului, in scopul indeplinirii unor obiective mai mult sau mai putin complexe", a explicat O'Connell.

Este vorba in esenta, despre "masura unei societati organizate, marcate de evenimente comunicative cu sens si finalitate bine determinate - semn al unui comportament coerent, orientat catre dirijarea actiunilor, eforturilor si energiei tuturor membrilor grupului spre binele colectiv", dupa cum subliniaza specialista.

Mai mult decat atat, in volumul sau intitulat "The Elephant's Secret Sense", O'Connell evidentiaza capacitatea elefantilor de a comunica prin intermediul vibratiilor subterane generate si receptionate la distanta.

Persoanele lipsite de auz, percep mult mai bine vibratiile, astfel incat, pe baza unor analogii cu modul de comunicare al elefantilor, s-ar putea identifica o serie de solutii tehnologice pe care expertii le-ar putea utiliza la crearea de aparate acustice mai performante, mai eficiente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.