22 ian. 2016

Arabia Saudita interzice jocul de sah din motive... religioase

Arabia Saudita interzice jocul de sah din motive religioase, autoritatile locale considerand ca sahul face parte din categoria jocurilor de noroc, interzise de islam.

Arabia Saudita interzice sahul: "este joc de noroc si o pierdere de vreme"
Mai mult decat atat, seicul Abdullah al-Sheikh a declarat in direct pe unul din posturile de televiziune locale, ca sahul este doar "o pierdere de vreme si de bani si constituie o cauza de ura si dusmanie intre jucatori".

La baza acestei masuri insolite se afla un verset din Coran, care interzice "substantele intoxicante, jocurile de noroc, idolatria si divinatia".

Parerile sunt impartite - alte tari islamice nu numai ca incuviinteaza sahul, ci il si promoveaza: Iranul are o confederatie de sah si participa la competitii internationale cu delegatii oficiale, ca orice alt stat in care sahul se bucura de pretuire.

In Iran, interdictia a fost ridicata inca din 1988, Ayatollahul Rouhallah Khomeini afirmand ca jocul este permis, cu conditia sa nu se joace pe bani.

Evolutia acestei chestiuni la nivelul statelor islamice este de-a dreptul surprinzatoare, considerand ca musulmanii au fost cei dintai care au adoptat jocul, dupa ce au cucerit Persia, ei insisi exportand jocul in tarile europene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.