22 ian. 2016

Lumina din lumina: Pastele ar putea fi sarbatorit in aceesi zi de toti crestinii

Lumea crestina s-ar putea uni in viitor, pentru a celebra in aceesi zi cea mai mare sarbatoare religioasa din istoria sa: Pastele. Dar asta numai daca este, desigur, si voia Celui-de-Sus.

Pastele ar putea fi sarbatorit de toti crestinii in aceesi zi
Cel putin aceasta este ideea care se afla la baza argumentelor expuse de catre Arhiepiscopul de Canterbury, liderul Bisericii Anglicane, in cadrul unei declaratii potrivit careia intentioneaza sa ajunga la un acord specific cu liderii Bisericii Catolice si a celei Ortodoxe.

"Negocierile" cu Papa Francisc si cu Patriarhul Tawadros al II-lea (liderul Bisericii Otodoxe Copte din Alexandria) sunt insa extrem de complexe, avand in vedere ca fiecare ramura a crestinatatii respecta traditii diferite, ce presupun date variabile pentru aceasta sarbatoare.

Potrivit declaratiei Arhiepiscopului de Canterbury insa, o schimbare fundamentala ar putea avea loc intr-un interval de 5-10 ani, marcand astfel o transformare fara precedent in istoria crestinatatii.

In realitate ideea nu este tocmai noua, insusi Papa Francisc admitand anul trecut, in cadrul unei intalniri cu arhiepiscopi catolici din lumea intreaga, ca "ar trebui identificata o solutie in acest context", dar initiativa liderului de la Vatican pare sa se fi izbit la vremea respectiva de o semnificativa rigiditate din partea propriilor sai colaboratori.

Rezolvarea disputei confesiunilor crestine cu privire la data sarbatoririi Pastelui ar putea conduce la o armonizare globala a celei mai importante din ceremoniile sale religioase si la unirea intr-un glas a milioane de crestini de pe toate meridianele lumii, intr-o unica, extraordinara ruga catre Cel-de-Sus, in noaptea Invierii, asa cum crestinatatea nu a cunoscut vreodata, in intreaga sa istorie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.