7 ian. 2016

Doping: greu de aflat cine umbla cu cioara vopsita

Oricat ar parea de ciudat, se poate spune ca dopingul exista de cand s-a inventat si sportul, ca indicator al utilizarii de substante stimulante, fie sub forma simpla, fie in amestecuri vechi sau noi.
Doping


In Grecia antica, atletilor le erau distribuite diferite substante cu proprietati de crestere a capacitatilor fizice, multimea asistand deseori la confruntarea unor adversari imbuibati cu droguri de tot soiul, la indemana civilizatiei respective.


La inceputul secolului XX insa, substantele chimice precum cocaina sau amfetaminele au cucerit pur si simplu lumea confruntarilor sportive, numerosi atleti apeland la ajutorul acestora, pentru a reduce pe cat posibil senzatia de oboseala pe durata competitiilor.

Este limpede ca aceasta optiune a declansat un proces constant de compromitere a sanatatii consumatorilor, dar avantajele in raport cu adversarul au cantarit vesnic greu in balanta liberului arbitru in acest context.

In prezent, Agentia Mondiala Antidoping (WADA) aplica masuratori electronice pentru a distinge cu acuratete atletii care poseda variatii genetice naturale ce le ofera avantaje asupra adversarilor lor, de sportivii care apeleaza la doping pentru a-si imbunatati performantele.

Pana cu putin timp in urma insa, nu exista inca un test pentru relevarea „dopingului sanguin” – o metoda ce implica transfuzia propriului sange conservat la rece, in scopul sporirii numarului de globule rosii. De curand specialistii au reusit sa creeze si un astfel de test, iar anomaliile inregistrate la acest capitol s-au redus cu circa 50%.

Totusi nu este deloc simplu de stabilit cu exactitate cine e dotat de la natura cu calitati fizice iesite din comun si cine apeleaza la doping sau umbla cu cioara vopsita, dupa cum se mai spune pe meleagurile noastre.

Bugetul WADA este de 30 de milioane de dolari – insuficienti pentru a acoperi costurile unor veritabile investigatii de top in materie de doping, iar regula pastrarii discretiei asupra datelor de efectuare a testelor este tot mai des incalcata. Controlul devine astfel la randul sau „controlat”, demonstrand in mod vadit scurgerea de informatii de la nivelul WADA.

Pe de alta parte, industria drogurilor nu doarme niciodata, producand noi si noi substante, tot mai greu de depistat cu ajutorul testelor standard si continuand sa-si intinda tentaculele in lumea sportului si nu numai.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.