11 ian. 2016

Surpriza in statistici: cultura da venituri mai mari decat telecomunicatiile

Statisticile la nivel global au adus in prim-plan o informatie demna de toata stima: sectoarele culturale si creative genereaza venituri mai mari decat telecomunicatiile.

Cultura si arta
Potrivit unui document publicat de UNESCO, universul cultural si creativ isi adjudeca 3% din PIB-ul global, inregistrand 29,5 milioane de angajati si surclasand astfel intregul sector al industriei auto din Europa, Japonia si SUA.

Veniturile generate de activitatile culturale si creative, pornind de la sectorul publicitar si continuand cu arhitectura, cartile, video-jocurile, muzica, filmul, publicatiile (ziare si reviste), dar si lumea spectacolului, televiziunea si artele viazuale in general, depasesc pragul a 2.250 miliarde de euro. 

Aceasta valoare este net superioara celei generate de sectorul de telecomunicatii. 

Sectoarele culturale si creative sunt un motor cheie al economiilor dezvoltate si in curs de dezvoltare si se numara printre sectoarele cu cea mai rapida crestere”, dezvaluie documentul elaborat de specialistii UNESCO, in colaborare cu Confederatia Internationala a Societatilor de Autori si Compozitori (CISAC) – entitatea de gestiune colectiva a drepturilor de autori din 120 de tari.

Studiul subliniaza insa concomitent, importanta stimularii creativitatii la nivel global, printr-o „remunerare echitabila”, punandu-se accent pe piata digitala, la nivelul careia se inregistraza o veritabila suprematie a intermediarilor tehnici, in detrimentul creatorilor.

Campioana la sectorul video-jocurilor este zona Asia-Pacific, cu 34% din veniturile industriilor culturale, in timp ce Europa genereaza 32% din venituri, cu o concentratie de creatori demna de invidiat si cele mai vizitate muzee din lume.

America de Nord este lider la capitolul film, televiziune si spectacole live, inregistrand 28% din venituri, iar America Latina a declarat rege televizorul, exportand in intreaga lume emisiuni cu format specific, ce genereaza circa 6% din venituri.

Africa este o buna gazda a concertelor, in ciuda frecventelor tulburari sociale si a instabilitatii economice, generand 3% din venituri. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.