13 dec. 2011

Insomnia, fruct al problemelor nerezolvate?

Agitatia, nelinistile si multimea de nestavilit a gandurilor ce dau navala la ceasul care ar trebui dedicat odihnei, macinand ultimile resurse de energie ale unei zile prea incarcate, reprezinta de multe ori un semnal de insomnie in faza incipienta.
Rasucirile repetate in pat cu speranta de a gasi o pozitie mai confortabila, care sa permita instalarea somnului, departe de a rezolva problema, par sa o accentueze, conducand la o stare de nervozitate epuizanta, pe fondul stresului acumulat de-a lungul zilei.
Care sa fie totusi explicatia ce sta la baza dificultatilor intampinate de anumite persoane in incercarile lor de a se bucura de un somn linistit, odihnitor si aducator de noi resurse energetice pentru activitatile de a doua zi?
Specialistii italieni de la Riza Psicosomatica, studiind acest fenomen pe cat de familiar, pe atat de periculos pentru sanatatea omului, au ajuns la concluzia ca insomnia reprezinta de fapt fructul chestiunilor ramase “in stand by”, respectiv al problemelor personale nerezolvate.
Cele mai profunde temeri, ganduri negative, episoade ale unor erori din trecut sau esecuri recente, par sa fi planificat o veritabila invazie exact inainte de culcare, iar masura in care toate aceste elemente reusesc sa influenteze somnul, este direct proportionala cu personalitatea individului si cu modul sau de abordare a vietii in general.
Odata oprita actiunea, miscarea, cheltuirea energiei in activitatile cotidiene, organismul tinde sa se confrunte brusc cu un dezechilibru de forte, la care multi dintre noi nu reusesc sa se adapteze si sa reactioneze in consecinta, relaxandu-se si acordand spatiu unei binemeritate odihne.
“Insomnia transmite individului un mesaj de natura simbolica, semnaland ca este timpul sa deschida bine ochii asupra chestiunilor care nu corespund unui mod echilibrat de viata, unui statut care sa permita identificarea elementelor de armonie catre care orice persoana nazuieste”, precizeaza sursa.
Fie ca ascunde teama de a nu se mai putea trezi, sau ca reprezinta expresia unei pofte nestavilite de viata, insomnia actioneaza ca o forta ce sta in calea libertatii de a se simti bine in propria piele, de a trai intens momentul si a putea vedea “jumatatea plina a paharului” in incercarile pe care ni le rezerva viata.
Acceptarea conceptului de framantare si abordarea acestuia cu deschidere si onestitate, ajuta la depasirea crizelor in general, iar insomnia nu este altceva decat o forma de frustrare generata de o profunda criza personala, impotriva careia se poate lupta eficient doar cu pozitivitate si simtul umorului.
Sursa & Foto: riza psicosomatica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.