6 apr. 2012

Reducerea consumului energetic in centrele de calcul, o necesitate?


Un studiu ce a implicat 760 manageri americani din sectorul informatic, a relevat necesitatea acordarii unei atentii sporite aspectelor vizand reducerea consumurilor energetice in centrele de calcul.

Interesul manifestat pentru aceasta caracteristica a mediului intern al companiilor din sectorul informatic, are la baza tendinta crescatoare a numarului de servere utilizate, care contribuie la cresterea consumurilor electrice corelate, relateaza Casa e Clima.


Investitii in eficienta


Ultimul studiu realizat de compania CDW, pe baza informatiilor culese de la un grup de 760 de manageri care activeaza in sectorul informatic din Statele Unite, scoate in evidenta cresterea procentuala a intervievatilor care opteaza pentru investitii dedicate eficientei energetice la nivelul organizatiei, de la 34% cat se inregistra in 2010, la 43% in prezent.

Cheltuielile energetice tind sa devina asadar o prioritate absoluta in centrele de calcul, ambiente incadrate cu precadere in categoria consumatorilor excesivi.

54% din intervievati s-au declarat deja implicati in actiuni concrete dedicate eficientizarii energetice, adoptand strategii menite sa diminueze consumurile si optand pentru un anumit software dedicat virtualizarii serverelor sau intervenind la nivelul tehnicilor de racire (22%), alegand sisteme UPS din ce in ce mai eficiente sau adoptand noi solutii de stocare si transfer la procesoare multicore.

Potrivit sursei citate, aceste masuri au permis reducerea costurilor energetice corelate, in medie cu 28%, pentru 45% din intervievati.


Limite si ezitari


Studiul a relevat in acelasi timp, doua elemente care limiteaza totusi initiativele de investitii in eficienta energetica, ambele cantarind la fel de greu in balanta adoptarii unor masuri de transformare generala a mediului energetic intern de la nivelul unei organizatii, in general.

Primul este legat de costurile relativ elevate pe care le presupun astfel de initiative, iar cel de-al doilea vizeaza o generala tendinta de subevaluare a gravitatii problemei din partea managerilor responsabili, subliniaza sursa. 

Sursa & Foto: Casa e Clima

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.