30 iun. 2012

Ultimul minut din 30 iunie, va avea 61 de secunde

Ultimul minut din data de 30 iunie, va avea cu o secunda mai mult, corectia urmand sa sincronizeze timpul ceasurilor atomice si al celor terestre, cu o diferenta care se acumuleaza pe masura trecerii anilor.

TUC - o noua compensare
Pentru restabilirea corespondentei, Uniunea Internationala de Telecomunicatii dispune periodic masuri de compensare, care se vor concretiza anul acesta prin adaugarea unei secunde suplimentare in matricea temporala a ultimului minut din ziua de 30 iunie, relateaza TM News.

Procedura de compensare a fost introdusa cu 40 de ani in urma, interval in care a starnit polemici legate de faptul ca adaugarea sau eliminarea periodica a unei secunde la ora indicata de ceasurile atomice, numita de specialisti "Timpul Universal Coordonat" (TUC), nu este stabilita cu precizie, durata zilei solare medii inregistrand o crestere de circa 1,7 milisecunde pe secol.

Pe de alta parte, sincronizarea manuala a ceasurilor reprezinta la randul sau o operatiune supusa unor margini de eroare, fara sa se mai ia in calcul si dezavantajele pe care le prezinta procedura de modificare a orei la nivelul tuturor sistemelor informatice din lume, care implica desigur, costuri.

De la crearea TUC, in 1972, au fost adaugate 24 de secunde suplimentare, si nu a fost eliminata nici una, ultima operatiune de acest tip fiind efectuata in anul 2008. Operatiunea are loc fie in data de 30 iunie, fie la 31 decembrie, zile in care nu sunt prevazute lansari in spatiu, pentru evitarea erorilor de calcul a traiectoriei.

Eliminarea acestei proceduri ar simplifica mai mult ca sigur viata informaticienilor, dar ar conduce la o discrepanta intre TUC si ora solara de circa 15 secunde la fiecare o suta de ani, precizeaza sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.