SIDA ar putea fi eradicata, dar criza economica mondiala reprezinta problema care sta in calea dezvoltarii programelor dedicate infrangerii acestui flagel, asadar stiinta bate SIDA, dar banii bat stiinta.
Cel putin aceasta este concluzia care se desprinde din amplul material publicat de agentia Reuters, in care se subliniaza importanta succeselor inregistrate de oamenii de stiinta, odata cu obtinerea antiretroviralilor, care au permis persoanelor seropozitive sa redobandeasca dreptul la viata, reducand in acelasi timp riscul de infectie a copiilor acestora sau a persoanelor apropiate, in proportie de 96%.
Specialistii indraznesc deja sa isi imagineze lumea eliberata de cosmarul numit SIDA, dar pentru a transforma acest scenariu in realitate, ar fi nevoie de crestere a fondurilor destinate luptei impotriva imunodeficientei dobandite.
Si de aici rasar problemele: banii nu rasar din iarba verde, iar criza a inasprit si mai mult conditiile de acordare a fondurilor destinate programelor anti-SIDA.
Drew Altman, liderul Kaiser Family Foundation, explica dificultatile intampinate in acest context, din pricina faptului ca tarile care finanteaza proiectele dedicate, se confrunta la randul lor cu problemele generate de criza economica, fiind silite sa isi reduca suportul acordat pana acum pentru sustinerea terapiilor anti-HIV.
Potrivit sursei citate, Natiunile Unite au finantat anul trecut aceste actiuni, cu 16,8 miliarde de dolari, jumatate din aceste fonduri provenind din Statele Unite si Marea Britanie.
Australia, canada Danemarca, Franta, Germania, Norvegia si Suedia au reusit sa isi mentina nivelul donatiilor, in timp ce Italia, Japonia si Olanda, au redus fondurile considerabil, o decizie frustranta, care reprezinta cel mai mare obstacol in calea eradicarii flagelului SIDA.
Presedintele Fondului Anti-SIDA, Michel Kazatchkine, a precizat ca ar fi nevoie de peste 15 miliarde de dolari pentru urmatorii trei ani: "Donatorii care s-au reunit recent la New York, ne-au asigurat de circa 11, 7 miliarde - o cifra care confirma increderea acestora in Fond - dar care din pacate nu este suficienta pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus in lupta impotriva bolii".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.