8 oct. 2012

Arme nucleare non-strategice: ce sunt si cine le are

Asa-numitele "arme nucleare non-strategice" sunt detinute in prezent de cel putin cinci din cele noua tari ale lumii care poseda arme nucleare: Rusia, SUA, Franta, Pakistan si China.

Hans M. Kristensen, director al Nuclear Information Project si Robert S. Norris, cercetator in cadrul Natural Resources Defence Council, in colaborare cu Ploughshares Fund and Carnegie Corporation din New York, au realizat un studiu aprofundat asupra armelor nucleare care nu sunt regasite in randurile celor cu o raza de actiune intercontinentala, informeaza Gaianews.

Definitia armelor nucleare non-strategice, de-a lungul timpului, a fost extinsa sau restransa, in functie de interesele tarilor care au formulat-o, astfel incat anumite acorduri sa poata fi incheiate sau evitate, fara a starni polemici la nivel international.

Ambiguitatea in care pluteste aceasta categorie de arme, precum si dorinta de a pastra discretia asupra realei cantitati detinute, face ca un studiu bine documentat sa fie destul de dificil de intocmit: in Rusia se estimeaza existenta unui stoc de 2.000 de rachete nucleare non-strategice, iar in SUA 760.

Franta, cu 50 de rachete cruiser, Pakistan si China, tari care nu recunosc armele lor drept non-strategice, sunt mai greu de "inventariat" din acest punct de vedere.

Estimarile sunt invaluite de o unda de mister, datorata lipsei de transparenta vizand acest argument, atitudine care alimenteaza neincrederea manifestata tocmai de aceste tari, in declaratiile pe care si le fac unele altora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.