Potrivit studiilor efectuate de oamenii de stiinta, creierul copiilor nascuti in era digitala prezinta o serie de caracteristici noi, care anunta importante mutatii cerebrale de tip evolutiv.
Este vorba indeosebi de capacitatile multitask si de viteza de reactie net superioara celei prezente la nivelul generatiilor precedente, relateaza ADN Kronos.
"Cercetari complexe, realizate in Asia, au demonstrat ca micutii nascuti in era digitala manifesta un comportament specific ambientului comunicarii tehnolichide, dictat de un creier orientat mai mult spre perceptie si mai putin spre simbolic", explica psihiatrul italian Tonino Cantelmi, profesor de psihologia dezvoltarii la Lumsa.
Copiii crescuti cu o "dieta" tehnologica alcatuita din combinatia tablet-jocuri video-PC, sunt subiecti multitask, in masura sa-si distribuie atentia asupra a 4-5 dispozitive in acelasi timp: invata, asculta muzica, expediaza sms-uri si urmaresc ce se intampla pe Facebook, fara nici un fel de dificultati.
Mintea si degetele acestor copii par sa zboare pe suprafetele touch ale dispozitivelor moderne, sunt mult mai eficienti cu smartphon-ul si cu calculatorul si sunt mai putin predispusi sa cada in capcana dependentei de tehnologie, sustine specialistul.
Aceasta din urma este o problema cu care se confrunta asa-numitii "imigranti digitali", 10% din aceasta categorie demonstrand abilitati inferioare in utilizarea instrumentelor hi-tech si optand inca pentru citirea instructiunilor de folosinta inainte de a se aventura pe taramul operatiunilor specifice.
"Sudoarea fruntii" in acest sector nu mai este asadar acceptata de noile generatii: totul pare sa vina de la sine pentru cei mici, gratie jocurilor si oricaror alte activitati distractive, ce le ofera satisfactie cat mai rapid cu putinta.
Pentru copii, lucrurile sunt cu atat mai placute, cu cat sunt mai interactive si pluridirectionale: "este noul mesaj lansat de propriul lor creier", explica expertul italian.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.