8 ian. 2013

Turcia - din nou legale cartile de Marx si Lenin

Turcia a revenit asupra deciziei adoptate cu decenii in urma, de interzicere a operelor scrise de Marx si Lenin, dar si a celor apartinand altor autori straini sau autohtoni, aflati pe "lista neagra" a autoritatilor din aceasta tara.


Este vorba despre o categorie speciala de scriitori si poeti, care contine si alte nume celebre, precum Engles sau Stalin, carora li se alatura si poetul turc Nazum Hikmet-Ran (1901-1963), relateaza agentia ANSA.

Mii de volume semnate de acesti autori au fost declarate ilegale in Turcia cu ani in urma, potrivit unei legi asupra careia guvernul local a decis sa intervina, in virtutea unei reforme ce anuleaza aceasta restrictie.

Masura, adoptata in iulie 2012, prevede ca toate deciziile judiciare sau administrative adoptate inainte de 2012, vizand sechestrarea, interzicerea sau obstacolarea cartilor, vor fi anulate dupa sase luni de la data publicarii noii reglementari.

Scadenta acestui interval a expirat sambata, 5 ianuarie 2013, asadar turcii amatori de lectura comunista se pot delecta linistiti cu volumele interzise timp de decenii, precizeaza sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.