28 iun. 2013

BigBRAIN - Un atlas digital in 3D pentru creierul uman (Video)

Proiectul BigBRAIN reprezinta o noutate in domeniul stiintific, avansand solutia prezentarii creierului uman intr-un format original, de atlas digital in 3D, deosebit de detaliat.


Descrierea sa a fost publicata in paginile revistei de specialitate Science, intr-un material care dezvaluie potentialul acestui instrument de studiu anatomic, in masura sa ofere detalii microscopice.

"Proiectul a constituit un veritabil tur de forta, care a implicat montajul imaginilor a peste 7.400 de sectiuni histologice, fiecare marcata de propriile sale caracteristici, distorsiuni sau leziuni, in format tridimensional", a explicat profesorul Alan Evans, de la Montreal Neurological Institute - McGill University, Canada - principalul autor al lucrarii.

"Este pentru prima data cand se creeaza un instrument care permite o explorare in 3D a anatomiei citoarhitecturii umane - structura celulara a unui tesut", a tinut sa precizeze specialistul.

Noul atlas face parte din proiectul european Human Brain, ca un element extrem de util in cercetarea neurostiintifica, in contextul revolutionarii hartilor anatomice traditionale.

Sursa: Katrin Amunts et alii, “BigBrain: An Ultrahigh-Resolution 3D Human Brain Model”. Science, 21 giugno 2013



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.