Fizicianul britanic Stephen Hawking, in varsta de 70 de ani, colaboreaza cu oamenii de stiinta de la Standford University, la realizarea asa-numitului iBrain, un proiect care presupune efectuarea unei veritabile incursiuni la nivelul creierului sau.
Stephen Hawking |
Este vorba despre un instrument in masura sa capteze undele cerebrale, pentru a le transmite unui computer dedicat, ce va servi drept canal de comunicare, in momentul cand omul de stiinta isi va pierde si capacitatea de a-si misca degetele membrelor superioare, cele care i-au permis pana acum sa utilizeze tastatura.
Hawking se numara azi printre cei mai importanti si mai faimosi oameni de stiinta din lume, studiile sale in domeniul originii universului si a naturii gaurilor negre, atragandu-i aprecierile specialistilor la nivel international.
"Incercam sa gasim o solutie pentru a realiza un veritabil bypass al corpului sau", a explicat Philip Low jurnalistilor britanici de la The Telegraph.
Low este creatorul dispozitivului iBrain, un scanner extrem de sofisticat al creierului, capabil sa masoare activitatea electrica a acestuia si sa "traduca" gandurile unui subiect, intr-un limbaj accesibil.
Explicand modul in care Hawking a invatat sa creeze impulsuri cerebrale imaginandu-si miscarile mainilor si ale buzelor in procesul normal de comunicare, Low a declarat ca proiectul este "extrem de facinant, intrucat permite deschiderea unei noi ferestre catre intelegerea activitatii creierului uman".
Prototipul dispozitivului iBrain ar putea fi adaptat pentru a se demonstra de un real folos si in tratarea altor afectiuni, precum insomnia, depresia si chiar autismul, precizeaza sursa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.