26 iun. 2012

Standford - incursiune in creierul lui Stephen Hawking

Fizicianul britanic Stephen Hawking, in varsta de 70 de ani, colaboreaza cu oamenii de stiinta de la Standford University, la realizarea asa-numitului iBrain, un proiect care presupune efectuarea unei veritabile incursiuni la nivelul creierului sau.

Stephen Hawking
Afectat inca din tinerete de distrofie musculara progresiva, Hawking a pierdut capacitatea de comunicare verbala cu 30 de ani in urma, utilizand in prezent un computer in acest scop, relateaza TM News.

Este vorba despre un instrument in masura sa capteze undele cerebrale, pentru a le transmite unui computer dedicat, ce va servi drept canal de comunicare, in momentul cand omul de stiinta isi va pierde si capacitatea de a-si misca degetele membrelor superioare, cele care i-au permis pana acum sa utilizeze tastatura.

Hawking se numara azi printre cei mai importanti si mai faimosi oameni de stiinta din lume, studiile sale in domeniul originii universului si a naturii gaurilor negre, atragandu-i aprecierile specialistilor la nivel international.

"Incercam sa gasim o solutie pentru a realiza un veritabil bypass al corpului sau", a explicat Philip Low jurnalistilor britanici de la The Telegraph.

Low este creatorul dispozitivului iBrain, un scanner extrem de sofisticat al creierului, capabil sa masoare activitatea electrica a acestuia si sa "traduca" gandurile unui subiect, intr-un limbaj accesibil.

Explicand modul in care Hawking a invatat sa creeze impulsuri cerebrale imaginandu-si miscarile mainilor si ale buzelor in procesul normal de comunicare, Low a declarat ca proiectul este "extrem de facinant, intrucat permite deschiderea unei noi ferestre catre intelegerea activitatii creierului uman".

Prototipul dispozitivului iBrain ar putea fi adaptat pentru a se demonstra de un real folos si in tratarea altor afectiuni, precum insomnia, depresia si chiar autismul, precizeaza sursa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.