9 oct. 2012

SpaceX: noua era a zborurilor spatiale (Galerie foto si Video)

Duminica s-a dat startul unei noi ere a zborurilor spatiale, odata cu anuntarea "curselor" regulare ale navetei companiei SpaceX: 12 zboruri, contractate de guvernul Statelor Unite, entuziasmat de prestatiile anterioare ale navetei Dragon.

Nu este vorba despre teste, ci despre primul din cele 12 zboruri programate, fara pilot, cu obiectivul de a transporta o jumatate de tona de instrumentar stiintific delicat, constand intr-o serie de piese de schimb pentru Statia Spatiala Internationala, provizii si suport logistic pentru astronauti, relateaza BBC.

Contractul cu SpaceX se ridica la 1,6 miliarde de dolari si prevede alimentarea constanta a Statiei Spatiale cu materialele necesare pentru mentinerea activitatii in bune conditii, fara probleme de aprovizionare.

Pentru inceput, zborul a fost programat sa se desfasoare fara piloti, dar specialistii de la SpaceX lucreaza la elaborarea unui program de pregatire a astronautilor, pentru ca in cativa ani sa demareze un veritabil serviciu de "taxi spatial".

"Am decis sa incredintam companiilor private transporturile catre Statia Spatiala, pentru a ne putea concentra asupra explorarii sistemului solar, misiunilor vizand asteroizii, planeta Marte si nu numai", a declarat Charles Bolden, directorul NASA.

Primul vector, Falcon 9, a decolat duminica la 8:35 ora locala de la Cape Canaveral, urmand sa se cupleze la Statie miercuri, in zorii zilei.

"Nu numai ca in acest fel se pun bazele unei linii vitale de aprovizionare, ci se asigura si posibilitatea de a aduce pe Terra esantioane congelate pentru cercetare biologica", a explicat Mike Suffredini, director al SSI. 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.