23 nov. 2012

SUA - propunere de lege: agentiile guvernative vor putea citi orice e-mail

O propunere de lege care va fi dezbatuta saptamana viitoare, are drept obiectiv acordarea dreptului de liber acces la posta electronica si la alte conturi ale utilizatorilor, de catre agentiile guvernative ale Statelor Unite.

Senatorul democrat Patrick Leahy, aflat in fruntea Comisiei de Justitie, a supus recent la vot, un text care descrie modalitatile de acces la conturile personale ale utilizatorilor, de catre agentiile si entitatile guvernative, relateaza Webnews.

Prima versiune a textului pare sa nu fi convins anumite nivele, astfel incat "revizia generala" a condus la o serie de modificari care risca sa creeze un efect pe deplin contrar propunerii initiale.

Potrivit sursei citate, saptamana viitoare urmeaza ca Senatul SUA sa voteze textul care le va oferi pe tava celor de la Securities and Exchange Commission, Federal Communications Commission si altor 20 de agentii guvernative, toate instrumentele necesare pentru a obtine accesul deplin la posta electronica a utilizatorilor.

Mai mult decat atat: profilele Facebook, fisierele salvate la nivel de Google Docs si mesajele personale de pe Twitter, nu vor mai constitui zone inaccesibile pentru autoritati, care nici macar nu vor mai avea nevoie de o anumita autorizatie pentru a putea "privi pe gaura cheii".

FBI si Homeland Security vor putea chiar, in anumite circumstante, sa inspecteze conexiunile internet ale utilizatorilor, fara obligatia notificarii judecatorului sau a persoanei direct interesate.

Va fi interesant de urmarit evolutia acestei initiative si modul in care se va decide soarta "intimitatii" de care vor beneficia pe viitor utilizatorii, propunerea de lege ridicand mari semne de intrebare asupra normelor care reglementeaza protectia datelor si dreptul la privacy in universul web.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

*Va rugam utilizati un limbaj decent. Multumim.