31 aug. 2013

Barack Obama, despre situatia din Siria: Multi vorbesc, dar nimeni nu face nimic

Presedintele american, Barack Obama,  a afirmat ca numeroase state condamna faptul ca in Siria au fost utilizate arme chimice, dar nimeni nu adopta masuri concrete in acest context.


"Multi vorbesc, dar nimeni nu face nimic. Datoria noastra, ca tara-lider, este de a-i pedepsi pe cei ce utilizeaza arme interzise", a declarat Obama, potrivit agentiei ANSA.

"Nimeni nu e mai satul de razboaie decat mine, dar avem datoria de a respecta normele internationale - face parte din obligatiile Statelor Unite, sa se asigure ca un guvern care utilizeaza arme interzise, va fi tras la raspundere", a tinut sa precizeze presedintele american.


Zi de cantar la Gradina Zoologica din Londra (Galerie foto)

Odata pe an, la Gradina Zoologica din Londra, necuvantatoarele sunt masurate si cantarite - actiune pentru care publicul pare sa nutreasca un interes aparte.

Este usor de inteles ca nu vedem in fiecare zi cum se suie pe cantar o camila, sau cum faci sa canteresti o lacusta gigantica, asadar curiozitatea vizitatorilor de toate varstele este pe deplin justificata.

Iata in cele ce urmeaza, o galerie foto, care cuprinde cele mai stranii cantariri de anul acesta:









Maiestrie in bucatarie: cea mai smechera shaorma (Video)

Cu siguranta ati gustat deja shaorme delicioase, dar una preparata dupa metoda protagonistului filmuletului urmator, nu este la indemana oricui, chiar daca are portofelul bine garnisit.


S-ar putea numi "maiestrie in bucatarie", sau "acrobatii culinare", dar daca si gustul produsului finit este pe masura abilitatilor celui ce-l prepara, atunci vanzarile la aceasta toneta ar trebui sa fie cat se poate de multumitoare...

Cum continutul video nu cuprinde si opiniile consumatorilor, ne rezervam sa prezentam doar "procesul de fabricatie" - un spectacol in toata regula: Shaorma Master.




Fotografia zilei: Bird Watching Reverse

Daca va imaginati ca pasarile sunt insensibile la tehnologie, va inselati amarnic: dovada sunt cele doua zburatoare din aceasta imagine, hotarate parca sa sustina o veritabila conferinta de presa.

Este vorba de doi pui de bufnita, interesati peste masura de obiectivul unui Canon, fixat pe un trepied, in mijlocul naturii.



SUA: Visul obtinerii cetateniei americane s-a demodat

Visul obtinerii cetateniei americane pare sa se fi demodat: milioane de persoane ar putea sa o obtina acum, dar nu se mai ingramadesc sa o ceara.


Dupa ce generatii intregi, obtinerea cetateniei americane a constituit pentru multi, un obiectiv la care abia daca indrazneau sa viseze, iata ca roata morii se invarteste si in acest context.

In prezent, milioane de imigranti din Statele Unite, nu mai solicita obtinerea cetateniei, chiar daca au sanse serioase sa o obtina.

Potrivit jurnalistilor de la New York Times, citati de TM News, 40% din posesorii de Green Card, nu intentioneaza sa faca pasul necesar pentru a deveni cetateni americani.

Principalele motive care se afla la baza acestui fenomen, sunt legate pe de o parte de aspectul material, procedura costand circa 680 de dolari, iar pe de alta parte, de dificultatea testelor la care sunt supusi candidatii.

Totusi, exista numeroase persoane bine pregatite, care dispun si de resursele financiare necesare pentru a demara procedura, dar nu se grabesc sa o faca.

Cetatenia americana poate fi solicitata dupa cinci ani de rezidenta, dar cum unica diferenta intre rezidentii si cetatenii americani consta doar in dreptul de vot, multi imigranti nu se mai declara interesati de obtinerea cetateniei.

"Este vorba in special despre o tot mai pronuntata tendinta de dezaprobare a politicii externe a Statelor Unite, pornind de la istoria neagra a inchisorii speciale din Guantanamo si continuand cu utilizarea dronelor si alte masuri care nemultumesc opinia publica internationala", scrie TM News.

Potrivit statisticilor, numarul persoanelor care au obtinut cetatenia americana s-a diminuat simtitor in ultimii ani, ajungand la 757 de mii in 2010, fata de 1,05 milioane in 2008.

30 aug. 2013

Fotografia zilei: Un strop de culoare, la sfarsit de vara

Un strop de culoare, la sfarsit de vara, pentru a mentine pe varful limbii, sapoarea inconfundabila a fructelor de padure, pana la vacanta urmatoare.


Brazilia: populatia a depasit pragul de 200 de milioane de locuitori

Numarul de locuitori ai Braziliei a depasit pragul a 200 de milioane de persoane, statele cu cea mai mare densitate fiind San Paolo, Minas si Rio.



Populatia Braziliei este mai exact de 201.032.714 locuitori, conform datelor actualizate luna trecuta, precizeaza agentia ANSA.

Este vorba despre o crestere semnificativa fata de luna iulie a anului trecut: cu 1.790.252 de persoane mai mult.

San Paolo continua sa fie pe primul loc la capitolul densitatea populatiei, cu 43,6 milioane de persoane, urmat de Minas Gerais (20,5 milioane) si Rio de Janeiro (16,3 milioane de persoane).


SUA: fiscul recunoaste cuplurile homosexuale casatorite

Cuplurile homosexuale casatorite legal, vor fi tratate in Statele Unite, din punct de vedere fiscal, asemenea celor heterosexuale traditionale.


Aceasta este decizia comunicata de autoritatile fiscale americane, subliniind ca regula se aplica in locul de resedinta al familiei respective.

Este vorba despre un detaliu important in SUA, unde anumite state au legalizat casatoriile intre persoanele de acelasi sex, dar alte state, mai conservatoare, nu accepta aceste uniuni.

Fiscul recunoaste asadar atat familiile homosexuale din statele care au declarat casatoriile gay legale, cat si cele care s-au transferat intr-un stat care nu le recunoaste din punct de vedere legal.

Tanzania: incursiune intr-un taram aparte (Galerie foto)

Pentru toti cei ce nu viseaza macar sa calatoreasca atat de departe, dar sunt fascinati de salbaticia unor taramuri aparte, propunem, in cele ce urmeaza, o incursiune digitala in Tanzania.


Este vorba despre o galerie foto oferita de Justin Carrasquillo, un pasionat calator, inarmat cu aparatura sa fotografica, aflat la momentul potrivit in locul potrivit.

Intr-una din exepditiile sale in Tanzania, Justin a facut cunoastinta cu locuri in care animalele si oamenii au invatat sa convietuiasca fara sa-si dea prea multa bataie de cap unii altora.
















Gossip din lumea hi-tech: de ce divorteaza Sergey Brin

Cofondatorul Google, Sergey Brin si sotia sa, Anne Wojcicki, au decis sa puna capat relatiei conjugale, dupa o casnicie care a durat sase ani.

Sergey Brin

Daca va intrebati care sa fie motivele care au condus acest cuplu, aparent model, la destramare, explicatiile de tip gossip, nu au intarziat sa apara in universul online si nu numai.

Presa americana vechiculeaza ideea ca Brin ar avea de o buna bucata de vreme, o relatie extraconjugala cu o angajata a grupului, care lucreaza in cadrul echipei Google Glass.

Aceasta n-ar fi alta, decat logodnica unui manager al companiei din Mountain View, Hugo Barra - seful diviziei Android.

Cum Barra a anuntat recent ca intentioneaza sa paraseasca gospodaria Unchiului G, pentru a accepta oferta inaintata de comapnia chineza Xiaomi Global, este posibil ca in toata aceasta poveste, sa fie un sambure de adevar.

Nanomateriale: buretele care face ca apa sa devina potabila

Un polimer sintetic, realizat in laboratoarele oamenilor de stiinta din Singapore, ar putea rezolva problema lipsei de apa potabila in zonele asupra carora s-au abatut catastrofe naturale si nu numai.


Apa potabila reprezinta o resursa care poate trasa linia dintre viata si moarte in numeroase zone ale Terrei - motiv pentru care orice solutie tehnologica menita sa oasigure o rezerva de apa buna de baut, este mai mult decat binevenita.

Dupa ce populatia indoneziana s-a confruntat in repetate randuri cu dificultati impresionante din acest punct de vedere - tsunami-ul din 2004, incendiile care au mistuit padurile indoneziene si alte catastrofe care s-au abatut asupra acestei zone a globului - o echipa de specialisti din Singapore, s-a dedicat timp de aproape 10 ani, studierii unei solutii eficiente, la costuri minime.

Asa a luat nastere "buretele de argint", sau mai degraba un fel de gel, confectionat dintr-un polimer poros, in structura caruia au fost incorporate nanoparticule de argint, menite sa elimine bacteriile din apa.

In numai 15 secunde, buretelul lui Siew-Leng Loo si al echipei sale, reuseste sa elimine impuritatile dintr-un pahar cu apa.

Testele au fost efectuate pe esantioane de apa contaminata cu Escherichia coli si Bacillus subtilis, doua bacterii cunoscute pentru potentialul lor nociv, in conditiile situatiilor de catastrofe naturale, fiind in masura sa se raspandeasca rapid tocmai prin intermediul apei.

Gelul a reusit sa elimine 99,9% din acestea, in numai cateva secunde.

Salvarea vine din vazduh

Fiind foarte usor de transportat, buretelul-minune s-a demonstrat extrem de eficient chiar si in cantitati foarte mici.

Un burete de 4 grame, spre exemplu, poate asigura purificarea a circa jumatate de litru de apa, prezentand avantajul ca poate fi reutiliziat de circa 20 de ori.

Aceste calitati ii indreptatesc pe specialisti sa spere ca in viitorul apropiat, numerosi astfel de buretei, ar putea fi lansati direct din avion celor aflati in suferinta, mai cu seama tinand cont de faptul ca, produs in cantitati mari, s-ar putea obtine un pret de pana la 50 de centi pe bucata.


Steven Benner: viata pe Terra ar putea proveni de pe Marte

Steven Benner, unul dintre parintii biologiei sintetice, a afirmat ca viata de pe planeta noastra, ar putea proveni de fapt, de pe Marte.


Asta nu inseamna ca suntem cu totii "martieni" ci ca, potrivit unei ipoteze exprimate de fondatorul Institutului Westheimer pentru Stiinta si Tehnologie, Steven Benner, in cadrul conferintei de geochimica Goldschmidt, de la Florenta, o "stafeta" meteoritica ar fi purtat pe Terra primii germeni de viata.

Benner sustine ca de fapt, viata ar fi luat nastere pe Planeta Rosie, cu trei miliarde de ani in urma, transferandu-se ulterior pe Terra, la bordul unui meteorit.

Savantul este primul din lume care a reusit sa sintetizeze o gena si se bucura de o reputatie impresionanta in lumea oamenilor de stiinta, la nivel international.

Ideea este cu atat mai interesanta, cu cat in ultima perioada, programele care urmaresc colonizarea planetei Marte, au devenit la moda, dand astfel nastere unei intrebari paradoxale: oamenii incearca sa presare din nou viata, intr-un taram din care viata insasi a evadat, sau este vorba pur si simplu de o chemare la origini, mai puternica decat orice altceva?


29 aug. 2013

Fotografia zilei: Cand oceanul da spectacol

In vecinatatea coastelor insulelor Todos Santos, Ensenada, Mexic, oceanul deseori da spectacol, rostogolind spre tarm, valuri impresionante, de un verde precum smaraldul.

Surferi din lumea intreaga sosesc aici, cuprinsi de febra "valului perfect" - un motiv temeinic pentru organizarea unor evenimente sportive adrenalinice, precum "Todos Santos Big Wave Event".

Todos Santos - Frothy Curl, by Nathan Gibbs on Flickr

Bijuteriile din argint si efectul lor anti-bacterian

Bijuteriile din argint, preferate de multe persoane pentru aspectul lor, care denota o nobilitate sobra, fara sa stirbeasca eleganta, sunt mereu la moda.


Argintul, ca metal pretios, a constituit din cele mai vechi timpuri, un material apreciat de bijutierii cei mai iscusiti, ce s-au intrecut in realizarea unor modele de podoabe din cele mai variate si mai sofisticate cu putinta.

In prezent, nu exista casa de moda prestigioasa, care sa nu valorifice la maxim calitatile decorative ale argintului, transformandu-l in accesorii pretioase, la colectiile lor vestimentare.

In plus, in afara frumusetii deosebite a acestora, efectele benefice asupra sanatatii celor ce le poarta, au fost demonstrate de oamenii de stiinta.

Astfel, specialistii de la Boston University, au realizat un studiu de laborator, relevand eficacitatea argintului ca element anti-bacterian, publicand rezultatele obtinute, in paginile revistei de specialitate Science.

Mai mult decat atat: adaugand ioni de argint in antibiotice, s-a obtinut un efect al acestora, de 1.000 de ori mai pronuntat, chiar si impotriva celor mai rezistente bacterii.

Senegal: cadre de exceptie, surprinse de Anthony Kurtz (Galerie foto)

Anthony Kurtz este un voluntar a carui activitate desfasurata in Senegal, l-a apropiat mult de populatia locala, de traditiile si modul de viata al acestora.


Incercand sa surprinda si sa imortalizeze cu ajutorul obiectivului aparatului sau de fotografiat, oamenii locului, in ipostaze cotidiene, Kurtz a reusit sa creeze un catalog de exceptie, o colectie demna de toata stima.

Optand pentru utilizarea tehnicii strobist style (off camera flash), efectul obtinut este deosebit: fiecare din fotografiile sale pare sa istoriseasca o poveste anume, desprinsa parca dintr-o pelicula cinematografica.











Cele mai precise ceasuri din lume

Oamenii de stiinta de la National Institute of Standards and Technology (NIST), in colaborare cu doi specialisti italieni, Marco Schioppo si Marco Pizzocaro, au creat cele mai precise ceasuri din lume.


Este vorba despre ceasuri atomice de ultima generatie care, utilizand tehnologia laser, prezinta particularitatea de a reusi sa fie chiar mai exacte decat predecesoarele lor, modele care pot acumula erori de o secunda la un milion de ani.

Rezultatele obtinute cu ajutorul acestor new-entry in lumea unui Cronos modern si super-tehnologic, au fost publicate in paginile revistei de specialitate Science, cu evidentierea elementelor care le indreptatesc sa-si adjudece titlul de campioane in sectorul lor.


28 aug. 2013

Medicina: crema anti-rid care trateaza boala Parkinson

Secretul tratamentului ideal pentru boala Parkinson, pare sa fie ascuns in asa-numita molecula chinetina, care ar putea deveni unul din componentele cremei anti-rid a viitorului.


Gratie proprietatilor sale, de a incetini degenerarea cerebrala, o astfel de crema ar revolutiona lumea medicala, fiind o solutie simpla si la indemana, pentru numeroase persoane care sufera de Parkinson.

Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii din California, au demarat un proiect de studiere a unei familii intregi, afectate de aceasta boala, inca din anul 2004, descoperind factorul care-i confera caracterul ereditar: o mutatie a proteinei Pink 1.

In incercarile lor de a o bloca, au facut cunostinta cu un ingredient regasit in cremele anti-rid - chinetina - element care a demonstrat efecte de-a dreptul miraculoase in procesul de incetinire a degenerarilor cerebrale.

De aici si pana la crearea cremei anti-rid cu efecte terapeutice, n-ar mai fi decat un pas, dar spre dezamagirea persoanelor care sufera de Parkinson, in lumea medicala, motoarele lansarii pe piata a unui astfel de produs, se urnesc cu viteza melcului.

Fotografia zilei: Cand fotografii tin sa-si riste pielea

Calauziti de pasiunea pentru realizarea fotografiei perfecte, numerosi artisti se aventureaza in locuri si in imprejurari atat de riscante, incat viata le atarna de un fir de par.

Situatiile acestea pot fi evitate, desigur, apeland la mijloacele tehnologice pe care industria fotografica le are astazi la indemana, dar Jonathan Griffiths, face parte din categoria celor ce tin sa se "implice direct", chiar cu riscuri impresionante.

Tiger in the Snow, by Jonathan Griffiths


Ou de strut - suport pentru cea mai veche reprezentare a globului pamantesc

Cea mai veche reprezentare a globului pamantesc a fost realizata in anul 1504, pe doua jumatati inferioare de oua de strut, unite intre ele, pentru a se obtine o forma cat mai apropiata de cea reala.

Doua jumatati inferioare de ou de strut,
unite - utilizate drept suport pentru cea
mai veche reprezentare a globului

Potrivit  The Portolan (revista oficiala a Washington Map Society), pe suprafata acestuia, Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu sunt desenate cu o meticulozitate deosebita, putandu-se identifica un total de 71 de denumiri.

In zona asiatica de sud-est, putin cunoscuta la vremea respectiva insa, apare o inscriere laconica, dar nu tocmai surprinzatoare: "Hic sunt dracones" (aici sunt dragonii).

Nici Americile nu sunt reprezentate cu prea multa precizie, avand in vedere ca la numai 12 ani dupa marea descoperire a lui Cristofor Columb, informatiile despre acest taram, erau inca destul de vagi la Florenta, unde se presupune ca a fost realizat acest glob bizar.

In aceasta zona apar doar trei inscriptii: "Mondus Novus", "Terra del Brazil" si "Terra Sanctae Crucis".

In realitate, exista o reprezentare a globului pamantesc, mai veche decat aceasta, realizata in anul 1492, pe o capsula laminata de in si ranforsata cu lemn, acoperita de o harta a lumii, pictata de Georg Glockendon, dar fara cele doua Americi, descoperite abia in martie, 1493.