29 sept. 2011

A fost descoperita nava britanica SS Gairsoppa, scufundata in 1941

Compania de explorari subacvatice Odyssey Marine Exploration a identificat locul in care s-a scufundat nava britanica SS Gairsoppa, in 1941, purtand in adancuri incarcatura de 219 tone de argint.
Nava se intorcea din India, indreptandu-se spre apele britanice, purtand o incarcatura de argint a carei valoare a fost estimata la circa 150 milioane de lire sterline, informeaza My Luxury.
Bombardata de un avion german in 16 februarie 1941, SS Gairsoppa, aflata sub comanda capitanului Ernst Mengersen, s-a scufundat la circa 300 mile de coasta irlandeza, fiind localizata abia dupa 70 de ani.
Echipa de specialisti ai companiei Odyssey Marine Exploration se afla in prezent implicata in cea de-a doua faza a proiectului vizand recuperarea pretioasei incarcaturi, ale caror lucrari vor fi demarate in primavara anului 2012.
Potrivit sursei citate, contractul semnat cu guvernul britanic prevede retinerea a 80% din cantitatea de lingouri recuperate de catre companie, care a obtinut exclusivitatea lucrarilor de aducere la suprafata, de la o adancime de 4.700 metri, a intregului tezaur de argint.

Sursa & Foto: My Luxury

28 sept. 2011

Rihanna, alungata de un fermier irlandez de pe terenul sau

Indignat de faptul ca Rihanna se dezbraca in timp ce filma videoclipul pentru „We Found Love” pe terenul sau cultivat cu orz, un agricultor irlandez a oprit filmarile si i-a cerut vedetei sa plece.
Initial, Alan Graham, proprietarul in varsta de 61 de ani al terenului agricol situat in vecinatatea localitatii Bangor din provincia Down, s-a oferit sa dea o mana de ajutor echipei care realiza videoclipul, informeaza ANSA.
Barbatul nu s-a opus filmarilor pe camp, ba chiar a ajutat la despotmolirea anumitor echipamente din noroi, dar cand a vazut ca Rihanna se dezbraca in bikini pentru videoclip, s-a oprit din lucrat, s-a dat jos din tractor si i-a cerut vedetei sa se acopere.
„Mi-am dat seama ca lucrurile luau o intorsatura de neacceptat pentr mine, asa ca am cerut echipei de filmari sa se opreasca”, a declarat irlandezul potrivit sursei citate.
„Nu auzisem in viata mea de Rihanna pana cand am fost rugat sa pun la dispozitie terenul meu pentru filmari – sunt un necunoscator in acest domeniu - dar unii mi-au spus ca e o vedeta pop si eu i-am lasat sa-si vada de treaba”, a marturisit Graham, subliniind ca nu a fost vorba despre vreun acord scris si ca nu a primit bani pentru aceasta istorie.
„Nu vreau sa repet ceea ce ne-am spus unul altuia in momentul confruntarii – a fost o discutie care s-a soldat cu o strangere de mana si ne-am despartit cordial, in orice caz”, a tinut sa precizeze agricultorul irlandez.

Sursa& Foto: ANSA

27 sept. 2011

India: se limiteaza numarul de sms-uri la maxim 100 pe zi

Incepand de marti, in India s-a decis limitarea expedierii de mesaje cu ajutorul telefoanelor mobile, posesorii fiind obligati sa respecte un numar de maxim sms-uri pe zi de pe acelasi dispozitiv.

Autoritatile care reglementeaza telecomunicatiile locale intentioneaza sa stavileasca prin adoptarea acestei masuri, difuzarea de material publicitar sub forma de sms, care invadeaza telefoanele mobile ale consumatorilor, informeaza ANSA.

Decizia a fost exprimata de catre Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) si se aplica tuturor operatorilor de telefonie mobila, care vor fi obligati sa impuna o limita zilnica de 100 de mesage pe zi pentru fiecare Sim-card in parte.

Regula nu se aplica totusi in perioada sarbatorilor, iar serviciile de urgenta, bancile, social network, companiile aeriene si firmele de telemarketing autorizate pentru acest gen de activitate, nu se supun limitarii pe durata intregului an.

Masura a starnit polemici, Rajan S. Mathews, directorul Cellular Operators Association of India (COAI) declarandu-se ingrijorat cu privire la nerespectarea drepturilor consumatorilor.

"Intelegem necesitatea eliminarii invaziei de mesaje promotionale, dar de ce nu sunt limitate doar companiile care expediaza mii de sms-uri?", si-a exprimat el nedumerirea, potrivit sursei citate.

In India, autoritatile se straduiesc multi ani sa stavileasca fenomenul invaziei de sms-uri si apeluri promotionale, al caror flux nu inceteaza nici in timpul noptii - potrivit statisticilor locale, numarul de sms-uri de acest tip ridicandu-se pana la data adoptarii masurii, la circa 75 milioane zilnic.

Sursa & Foto: ANSA

26 sept. 2011

Arabia Saudita - regele acorda acces femeilor in politica

Regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Aziz a anuntat duminica, intrarea femeilor in Shura - Consiliul consultativ al regatului, cu posibilitatea candidarii la urmatoarele alegeri municipale.

Este vorba despre alegerile ce se vor desfasura dupa cele din 29 sptembrie, acestea fiind inca accesibile doar candidatilor de sex barbatesc, relateaza ANSA.

In mod implicit, suveranul acorda femeilor dreptul de vot odata cu posibilitatea depunerii candidaturii, precizeaza sursa.

"Dat fiind ca refuzam sa marginalizam femeile in orice domeniu social care se conformeaza shariei, am decis, dupa consultarea consilierilor nostri religiosi si nu numai, de acordare a accesului femeilor in Shura ca membri, incepand cu sesiunea urmatoare", a declarat Abdullah bin Aziz, potrivit sursei citate.

In regatul ultraconservator al Arabiei Saudite, unicele alegeri admise sunt cele municipale, anul acesta fiind programate pentru data de 29 septembrie, la care insa femeile inca nu pot participa, ceea ce presupune o asteptare de alti patru ani pana la urmatoarele alegeri - timp mai mult decat suficient pentru a-si pregati candidatura.

Sursa & Foto: ANSA

113 ani de la nasterea lui George Gershwin

George Gershwin, unul dintre cei mai reprezentatici muzicieni de dupa 1900, s-a nascut la New York, in toamna anului 1898, demonstrand un talent innascut si pasiune pentru pian, inca de copil.

Se dedica studiului, luand lectii de la diferiti muzicieni si gratie talentului sau precoce, precum si a capacitatii de asimila rapid lectiile maestrilor sai, Gershwin compune primele sale melodii de succes in anii 1915-1916, relateaza Biografie Online.

Adorand muzica lui Maurice Ravel, Gershwin ii marturiseste acestuia intr-una din zile, ca tot ceea ce-si doreste in plan muzical este sa atinga geniul creator al idolului sau, dar primeste un raspuns pe cat de neasteptat, pe atat de stimulant: "De ce sa devi un Ravel mediocru, cand poti sa fii un sclipitor Gershwin?".

Iar tanarul pianist si compozitor s-a dovedit cu adevarat genial in tot ceea ce a creat, un artist care a stiut sa ofere o sinteza unica si irepetabila intre genurile muzicale populare si cele de nobile traditii, impletindu-le intr-un fascinant amestec de sonoritati.

Remarcandu-se si pentru puternicele sale complexe de inferioritate, George Gershwin devine, spre surprinderea sa, in scurta vreme cunoscut in lumea intreaga si calatoreste mult, avand posibilitatea sa intalneasca, in diferite ocazii, compozitorii contemporani considerati "monstri sacri", precum Stravinsky, Milhaud, Prokofiev sau Poulnec.

Cel ce afirma ca ii place "sa considere muzica drept un fel de stiinta emotionala", se stinge din viata la doar 39 de ani, in 17 august 1937, la Beverly Hills, din pricina unei tumori cerebrale.

Capodoperele sale muzicale insa, continua sa fascineze generatii dupa generatii de-a lungul anilor, transmitand si astazi ascultatorilor de pe toate meridianele lumii, aceeasi senzatie de nemarginit talent artistic.

Sursa & Foto: Biografie Online

25 sept. 2011

Proteste ale miscarii Occupy Wall Street - 80 de arestari la New York

Cel putin 80 de persoane au fost arestate de catre politia din New York in cursul unei manifestatii de protest impotriva crizei economice, sistemului financiar american si fenomenului coruptiei.

Protestele, exprimate de o serie de membri ai miscarii intitulate "Occupy Wall Street", au facut sa rasune pe Union Square, in sudul Manhattan-ului, lozinci ale catorva sute de manifestanti care au acuzat sistemul american de falsa justitie si superficialitate in solutionarea crizei, relateaza Adn Kronos.

Numerosi agenti ai fortelor de ordine au intervenit, blocand inaintarea protestantilor si arestand o serie de persoane care surprindeau imaginile cu ajutorul camerelor video sau aparatelor de fotografiat.

Pe site-ul oficial al miscarii Occupy Wall Street, sunt prezentate continuturi video si fotografii relevante de la eveniment, alaturi de explicatii vizand misiunea pe care si-o propune, respectiv de "restabilire a democratiei in SUA", utilizand modelul strategiei revolutionare "Arab Spring".

Sursa: Adn Kronos
Foto: Occupy Wall Street

24 sept. 2011

Noul CEO de la HP este Meg Withman

Zvonurile privitoare la schimbarile radicale survenite in conducerea companiei Hewlett Packard au devenit realitate, Meg Withman, fosta titulara a aceleiasi functii la eBay, fiind noua CEO a grupului.
HP a confirmat oficial schimbarea, dupa incheierea capitolului intitulat „Leo Apotheker”, care abandoneaza si functia de presedinte, informeaza Webnews.
Alegerea noului CEO s-a realizat asadar bazandu-se pe identificarea la nivel intern a unei figuri in masura sa readuca grupul pe calea succesului, Whitman fiind deja membru al board-ului HP.
Sarcina care-i revine noului administrator delegat nu este tocmai simplu de adus la indeplinire, relansarea unei companii care a cunoscut un veritabil colaps sub experienta gestinii lui Apotheker, inregistrand scaderea profiturilor cu 47%, fiind cu adevarat dificila.
Whitman s-ar putea demonstra totusi o „doamna cu pumnul de fier”, impunand grupului un traseu ascendent, bazat pe strategii noi si eficiente, care sa asigure rezultate pozitive, in contextul in care initiativele sale vor  conduce grupul la o serie de victorii in plan psihilogic in primul rand, dupa deprimanta dezordine generata de concedierea a peste 500 de salariati implicati in sectorul webOS, precizeaza sursa.

Sursa & Foto: Webnews

23 sept. 2011

BNR: indicatorii monetari – august 2011

BNR a publicat datele vizand indicatorii monetari ai Romaniei la sfarsitul lunii august 2011, relevand o crestere a masei monetare cu 0,7% in termeni reali fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Masa monetara prezinta astfel o valoare totala de 205.549 milioane lei, inregistrand o majorare de 0,9% in termeni reali si fata de luna precedenta, informeaza BNR.
In acelasi context, se precizeaza ca soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit s-a situat la nivelul de 215.708 milioane lei, cea ce releva o diminuare 0,2% fata de luna iulie 2011.
Pe de alta parte, creditul guvernamental a crescut cu 0,6%, atingand valoarea de 64.571 milioane lei. Fata de aceeasi perioada a anului trecut insa, cresterea inregistrata este de 13,6%.
Depozitele in lei ale rezidentilor, provenite din gospodarii ale populatiei se ridica la 39.855 milioane lei, iar cele aferente persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), ating nivelul de 20.796 milioane lei.
Valoarea totala a depozitelor in valuta exprimata in lei s-a diminuat cu 0,2% fata de anul trecut, pana la nivelul de 60.651 milioane lei, dar exprimate in euro, depozitele au crescut cu acelasi procent, inregistrand valoarea de 14.362 milioane euro.

Sursa & Foto: BNR

22 sept. 2011

Trupa R.E.M. se destrama dupa 31 de ani

Membri trupei R.E.M. au anuntat oficial destramarea grupului, subliniind ca abandonarea scenei are loc pe fondul unui sentiment de uimire si recunostinta pentru tot ceea ce au realizat impreuna.
 
Intr-un comunicat postat pe site-ul oficial al grupului, se precizeaza ca decizia de destramare a formatiei a fost colectiva, relateaza agentia de presa italiana ANSA.

"Ca R.E.M. si ca amici de conspiratie, am decis sa punem capat istoriei noastre de grup", mentioneaza comunicatul, potrivit sursei citate.

"Tuturor celor ce s-au emotionat ascultand muzica noastra, le adresam o profunda recunostinta pentru ca ne-au urmarit. Am construit ceva extraordinar, dar totul are un sfarsit. Si noi am decis sa incheiem povestea in felul nostru", a subliniat Michael Stipe.

R.E.M. a luat nastere in 1980 si si-a adjudecat un loc de frunte in competitia celor mai apreciate formatii la nivel international, odata cu lansarea albumului "Out of Time" (Warner), continand celebra piesa "Losing my religion".

Ultimul album al formatiei R.E.M. se intituleaza "Collapse into now".

Sursa & Foto: ANSA

21 sept. 2011

Americanii in dilema: Nicolas Cage e nemuritor?

Potrivit opiniei exprimate de Jack Mord, de la un anticariat din Seattle, Nicolas Cage este vampir sau pur si simplu nemuritor, in sprijinul acestei afirmatii prezentand o fotografie din anul 1870.

Imaginea cu pricina infatiseaza un barbat ale carui trasaturi sunt identice cu cele ale celebrului actor, fiind surprinsa undeva in Tennesse, in timpul razboiului civil, relateaza La Stampa.

Oricat ar parea de absurd, Mord sustine ca nu este vorba de fotoshop sau de alte metode de falsificare a unei imagini si ca la un interval de 70 - 80 de ani, Cage intinereste din nou si incepe o noua viata.

"Peste 150 de ani ar putea deveni un important om politic, un lider religios sau cine stie ce invitat la o emisiune talk-show", a afirmat Jack Mord potrivit sursei.

Americanul a scos fotografia cu pricina la vanzare pe eBay, pentru "neinsemnata" suma de un milion de dolari, asigurandu-si potentialii clienti ca nu este vorba nici pe de parte de un fals.

Imaginea si anuntul au putut fi insa vizualizate pentru scurta vreme pe site, pentru ca au disparut rapid fara urma si fara misterioase explicatii: administratorii eBay au inlaturat-o pentru ca incalca regulamentul, precizeaza sursa.
 
Sursa: La Stampa


18 sept. 2011

ONU: cursa contra cronometru pentru SUA si UE

Diplomatia SUA si UE este supusa la un veritabil examen - cursa contra cronometru pentru rezolvarea chestiunii palestiniene, care pune sub semnul intrebarii sperantele de pace in Orientul Mijlociu.
Intalnire la New York duminica, a reprezentantilor diplomatiilor americane si europene, in vederea identificarii urgente a unei solutii menite sa aduca la masa tratativelor Israelul si palestinienii, relateaza ANSA.

Ingrijorarea cu care ONU priveste situatia tensionata dintre cele doua parti este pe deplin justificata: eforturile unite ale UE si SUA sunt indreptate in directia rezolvarii acestei chestiuni spinoase, intr-o incercare frenetica de a evita cererea de recunoastere pe care palestinienii intentioneaza sa o prezinte in cadrul Adunarii Generale ONU.

Ramane de vazut in ce masura diplomatiile americane si europene vor reusi sa construiasca un proiect de propunere, bazat pe o formula care sa satisfaca ambele parti, astfel incat sa poata fi deschise din nou portile negocierilor de pace in zona si sa se evite astfel noi agitatii si divergente in Orientul Mijlociu, subliniaza sursa.
 

Sursa si Foto: ANSA

7 sept. 2011

Odd Day - "ziua ciudata" a numerelor impare

O ochiada fugara in calendar si observam particularitatea datei de astazi: 7-9-11, adica 7 septembrie 2011 - o data compusa din numere impare, daca e sa o redactam precum in varianta de mai sus.

Americanii au numit-o "Odd Day", gratie seriei celor trei numere impare consecutive, o ciudatenie care se repeta doar de cinci ori intr-un secol si care, in acest caz, ar fi penultimul din cel de-al XXI-lea secol, avand in vedere ca urmatoarea data similara a secolului actual va fi 9-11-13, adica 9 noiembrie 2013.

De aici ideea lui Ron Gordon, un profesor pensionar din Redwood City, California, de a sarbatori ciudatenia datei de azi timp de 24 de ore, pe toata durata zilei, cu un site purtand denumirea Odd Day si un concurs care ofera drept premiu suma in dolari rezultata din succesiunea cifrelor datei, adica 791,1 dolari (circa 560 euro), pentru persoana care va reusi sa demonstreze cel mai bizar comportament in acest interval.

In realitate, Odd Day a fost sarbatorita in SUA pe data de 9 iulie 2011, pentru ca englezii scriu data punand pe primul loc luna, apoi ziua si la sfarsit anul: July 9, 2011.

Cine a ratat-o in iulie si e dornic de distractie cu orice pret, poate imbratisa deci formatul european, desi matematicienii considera ca nu e mare scofala: "N-am mai auzit de asa ceva pana acum, dar mi se pare o chestiune destul de stupida", a declarat profesorul George Bergman de la universitatea Berkeley, subliniind ca este vorba despre o simpla functie matematica ce se repeta de cinci ori intr-un secol - fenomen pe care unii il folosesc drept scuza pentru socializare.

Sursa: Corriere della Sera
Foto: happyoddday





5 sept. 2011

Ora mesei - Fotografia zilei

Inceput de toamna: O ursoaica din rasa kermode, la ora mesei, culegand fructe dintr-un copac, in Great Bear Rainforest, Canada.


Sursa: National Geographic


4 sept. 2011

Fotografia zilei

China - misterioasa avalansa de pesti morti


Sursa: ANSA

1 sept. 2011

Michael Shumacher - 20 de ani de Formula 1 omagiati cu o casca de aur

Marele Premiu de Formula 1 din Belgia, i-a rezervat lui Michael Schumacher locul cinci in clasament, ceea ce nu l-a impiedicat pe pilotul de la Mercedes sa sarbatoareasca 20 de ani de cariera in F1.
Schumacher a participat la aceasta editie a importantei competitii purtand o casca speciala, realizata de compania Schubert, dupa un proiect pus la punct chiar de celebrul pilot german,  relateaza My Luxury.
Modelul initial era de culoare rosie, dar pentru a da stralucire momentului aniversar, specialistii de la Schubert au imbracat casca la exterior cu o folie confectionata din 100 de fasii de aur, rezultatul obtinut fiind remarcabil.
Firma producatoare a realizat un numar de douazeci de replici ale acestei casti speciale, care pot fi achizitionate online de catre amatorii de asemenea accesorii, mai putin obisnuite.
Nu este prima data cand Formula 1 cocheteaza cu universul luxului: McLaren se poate lauda la randul sau cu diamante decorative pe casti, dar pentru Michael Schumacher, de sapte ori campion mondial al celebrei competitii, casca aurita de anul acesta reprezinta un omagiu binemeritat, dupa 20 de ani de activitate remarcabila.

Sursa: My Luxury
Foto: My Luxury

S-a ivit pe culme Toamna...

Prima zi din Septembrie, omagiu lui George Toparceanu:

"...S-a ivit pe culme Toamna,
Zâna melopeelor,
Spaima florilor şi Doamna
Cucurbitaceelor...

Lung îşi flutură spre vale,
Ca-ntr-un nimb de glorie,
Peste şolduri triumfale
Haina iluzorie.

Apoi pleacă mai departe
Pustiind cărările,
Cu alai de frunze moarte
Să colinde zările..."


Vezi textul integral la:  http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/raptoamna.php