30 nov. 2012

Pakistan - YouTube ramane blocat din pricina unui film

Pakistanezilor le este blocat accesul la continuturile postate pe platforma YouTube de circa doua luni, autoritatile locale protestand in acest fel impotriva unui film american care insulta memoria profetului Mahomed.


Filmul, considerat anti-Islam, profanator si de netolerat pentru apartenentii la religia musulmana, constituie de o buna bucata de vreme subiect de polemici intre autoritatile pakistaneze si Google, proprietarul de drept al YouTube, relateaza agentia ANSA, citand cotidianul The Express Tribune.

Pakistanul a solicitat grupului din Mountain View sa inlature definitiv filmul in cauza din arhiva YouTube, blocand intre timp accesul utilizatorilor locali la uriasa rezerva de continuturi video a acestuia.

Problema este ca grupul din Mountain View refuza sa stearga filmul, subliniind ca nu se supune legilor Pakistanului sau traditiilor islamice ale acestei tari, precizeaza sursa.

Cambridge - ia nastere Centrul pentru Studierea Riscului Existential

Oamenii de stiinta de la Cambridge au demarat un proiect al carui obiectiv este acela de a stabili daca inteligenta artificiala ar putea deveni la un moment dat periculoasa pentru omenire, dand astfel nastere Centrului pentru Studierea Riscului Existential (CSER).

Inteligenta Artificiala Generala - un risc pentru omenire?
Desi multi socotesc riscurile legate de eventualitatea unui atac lansat intr-un fel sau altul de roboti sau de sisteme tehnologice avangardiste, drept fructul unui scenariu SF, care nu isi poate gasi corespondenta in realitate, iata ca in anumite cercuri, povestea este tratata cu toata seriozitatea, relateaza Gaianews.


In opinia specialistilor de la Cambridge, atata vreme cat nu se poate demonstra contrariul, acest risc exista cu adevarat, asadar merita lansat un proiect dedicat studierii unui astfel de fenomen, in cadrul unei noi matrici de cercetare, denumita sugestiv "Centre for the Study of Existential Risk".


"La un moment dat, fie in secolul acesta fie in cel care vine, omenirea s-ar putea confrunta cu schimbari impresionante din punct de vedere al evolutiei sale, cand inteligenta se va desprinde din incatusarea formelor biologice, pentru a-si impune propriile reguli", afirma Huw Price, unul din fondatorii centrului.

AGI - un risc pentru omenire?

"Impactul Inteligentei Artificiale Generale (AGI) asupra omenirii constituie un subiect asupra caruia oamenii de stiinta ar trebui sa-si indrepte atentia, inainte de deschiderea acelei metaforice cutii a Pandorei, din care ar putea sa rasara o surpriza dezastruoasa pentru intreaga noastra specie", avertizeaza specialistul.

Jaan Tallinn, inginer informatician si fondator al retelei Skype, marturisea la randul sau, ca in momentele in care il incolteste pesimismul, se simte amenintat mai degraba cu o moarte provocata intr-un fel sau altul de o sursa de inteligenta artificiala, decat de cancer sau boli cardiace.

"Sunt fascinat de faptul ca o persoana atat de "cu capul pe umeri" in acest domeniu, trateaza chestiunea cu seriozitate si se declara gata sa faca ceva concret in acest context, a mai declarat Price.

In conditiile in care tehnologia domina astazi arii vaste ale globului, avansand la iuteala fara odihna si in mare parte fara control, probabilitatea ca aceasta gigantica retea nevazuta de inteligenta sa sfarseasca prin a-si inghiti creatorii, nu este deloc de neglijat.

"Va trebui sa investim cate ceva din resursele noastre intelectuale pentru a despica firul in patru in ceea ce priveste posibilele rezultate negative ale acestei explozii tehnologice, nu sa ne rezumam la a evalua doar efectele sale pozitive", a concluzionat Price.



Bob Dylan - expozitie de pictura la New York

Bob Dylan nu este doar un nume devenit legendar in peisajul muzical international gratie vocii sale inimitabile si pieselor de succes lansate de-a lungul anilor, ci si un pictor deosebit de talentat.

Bob Dylan

Pentru a doua oara, in ceva mai mult de un an, operele sale vor fi expuse la New York, intr-una din cele mai faimoase lacasuri de arta ale orasului - Galeria Gagosian, relateaza agentia ANSA.

Portile expozitiei au fost deschise pentru  toti cei ce doresc sa admire tablourile lui Bob Dylan incepand de miercuri 28 noiembrie, cu posibilitatea de acces pana in 12 ianuarie 2013.

Este vorba despre 30 de lucrari care fac parte dintr-o colectie realizata cu scopul de a oferi o interpretare originala a designului copertilor pentru diferite reviste, precizeaza sursa.

Statuia Libertatii din New York va fi inchisa: 400 de persoane raman fara loc de munca

National Park Service a decis inchiderea Statuii Libertatii din New York si a punctului Ellis Island, cel putin pana la sfarsitul anului, lasand fara loc de munca circa 400 de persoane.

Din pricina scaderii numarului de turisti interesati de aceste obiective, State Cruise, compania care se ocupa cu transportul vizitatorilor, a concediat 130 de salariati.

Alti 100 de lucratori, implicati in asigurarea serviciilor de siguranta, curatenie si alte activitati dedicate turismului pe Liberty Island, unde se afla statuia, plus cei ce asigurau intretinerea pe Ellis Island - punctul de intrare al emigrantilor care debarcau in America, unde se afla sediul Immigration Museum, au ramas de asemenea, fara loc de munca.

National Park Service pregateste un raport vizand daunele provocate de Sandy asupra complexului care gazduieste Statuia Libertatii, monument vizitat anul trecut de circa 4 milioane de turisti.

Statuia a fost inschisa pentru efectuarea unor lucrari de restructurare, in valoare de 30 de milioane de dolari, accesul fiind reluat in 28 octombrie, chiar cu o zi inainte de uragan.

Monumentul a rams intact, dar infrastructurile adiacente au fost puternic afectate, precizeaza sursa. 

29 nov. 2012

Demi Moore are un nou toy-boy: Vito Schnabel

Demi Moore pare sa-si fi revenit pe deplin dupa despartirea de Ashton Kutcher, sau cel putin se simte suficient de puternica in plan sentimental ca sa ia totul de la capat, alaturi de Vito Schnabel (26 de ani).


O poveste care nu face decat sa confirme valabilitatea dictonului "gusturile nu se discuta": actrita, in varsta de 50 de ani, cauta din nou afectiune in bratele unui barbat mult mai tanar, relateaza Twirlit.

Schnabel se ocupa cu comercializarea obiectelor de arta si este fiul pictorului si regizorului Julian Schnabel.

Situatia cuplului nu este insa tocmai pe roze, avand in vedere ca divortul dintre Demi si Ashton inca nu s-a pronuntat, cei doi fiind departe de a ajunge la un acord suficient de multumitor pentru a fi semnat de ambele parti, precizeaza sursa.


Londra - numerosi locuitori si-ar dori sa traiasca in alte parti

Pentru cei ce locuiesc la Londra, viata cotidiana are costuri suficient de piperate ca sa impinga o mare parte din populatie sa declare ca si-ar dori sa traiasca in alte locuri.

Londra
Este vorba despre rezultatul unui sondaj realizat de YouGov, potrivit caruia, mai mult de jumatate din londonezii intervievati (52%), ar prefera sa locuiasca in alte orase ale Marii Britanii, din pricina preturilor exagerate practicate in capitala, relateaza agentia ANSA.

"La Londra se pot simti bine doar cei ce sunt bogati", se specifica in materialul publicat, precizandu-se ca in fata unei liste continand expresii care descriu viata in acest oras, 65% din persoanele care au participat la sondaj, au ales formula "preturi mari".

Pe locul al doilea in lista caracteristicilor bifate de intervievati se situeaza termenul "complicata" si pe cea de-a treia pozitie,  termenul "variata", ceea ce ar putea conduce la o descriere succinta de tipul:

"Viata la Londra iti usureaza portofelul, iti complica existenta, dar iti poate oferi o plaja larga de activitati" - nu va suna cunoscut?

NASA si ESA extind Internetul in spatiu

NASA si ESA (Agentia Spatiala Europeana) au decis sa-si uneasca eforturile intr-un proiect comun, menit sa extinda frontierele Internetului dincolo de reteaua terestra traditionala.

Utilizand un protocol similar, specialistii ar putea deschide asadar portile comunicatiilor in spatiu, realizand astfel primii pasi intr-o aventuroasa initiativa, care urmareste construirea unei veritabile Retele Intergalactice.

Primele experimente par sa fi dat rezultate promitatoare, desi probele realizate se bazeaza pe simulari efectuate la nivelul Statiei Spatiale Internationale, utilizand un robot construit din celebrele piese LEGO, controlat prin intermediul unui nou protocol, denumit Distruption Tolerant Networking (DTN).

Obiectivul acestor teste este acela de a demonstra ca un astfel de sistem poate functiona in spatiu, controland roboti plasati la nivelul altor planete direct de pe Statia Spatiala, sau chiar de pe Terra.

Specialistii s-au confruntat cu problema generata de distantele foarte mari si de intarzierile proportionale acestora, care nu permit utilizarea aceluiasi sistem prezent la nivelul clasicului univers web de pe Pamant.

Acesta este motivul care a condus la studierea unei solutii bazate pe arhivarea informatiilor ce urmeaza a fi transmise, la nivelul unor noduri intermediare, plasate intre sursa si destinatar.

Daca experimentele desfasurate pana la sfarsitul lunii octombrie au fost invaluite in mister, iata ca NASA a decis sa comunice oficial rezultatele pozitive inregistrate, exprimandu-se in favoarea dezvoltarii unor proiecte similare, in contextul viitoarelor misiuni in spatiu. 

Turcia - norme impotriva homosexualilor in armata

Guvernul turc urmeaza sa aprobe in scurta vreme un regulament care prevede inlaturarea tuturor militarilor homosexuali din randurile fortelor sale armate.


Initiativa are la baza principiul potrivit caruia "alegerea unui mod de viata anormal nu poate fi tolerat in ambient militar", relateaza agentia ANSA.

Pentru prima data in istoria Turciei, homosexualitatea este declarata oficial "anormala", termenul fiind inscris sub aceasta forma intr-un document al fortelor armate, precizeaza sursa, citand cotidianul turc Milliyet.


Mercedes Ener-G-Force pentru fortele de ordine (Galerie foto)

Puternica si construita cu mare atentie la impactul ambiental - acestea sunt caracteristicile care se afla la baza noului Mercedes Ener-G-Force dedicat fortelor de ordine.

Mercedes Ener-G-Force
Patru motoare electrice, alimentate pe hidrogen gratie unui Hydro-Tech Converter si cu emisii limitate la vapori de apa, asigura o autonomie a autovechiculului de 800 de kilometri, comenteaza publicatia online La Reppublica.

Aceasta este noua vedeta "green" din Clasa G de la Mercedes, care va fi prezentata vineri in cadrul Salonului Auto de la Los Angeles.

Ener-G-Force este solutia oferita de Mercedes pentru dotarea fortelor de ordine intr-un viitor apropiat, dar si pentru a avansa o formula avangardista in pas cu exigentele pasionatilor de tehnologie pe patru roti.

In ceea ce priveste designul, Hubert Lee s-a intrecut pe sine de aceasta data, optand pentru o silueta desprinsa parca din scenariile SF ale universului cinematografic.







28 nov. 2012

Hitachi - arhivarea eterna se va face pe suport de cristal

Specialistii de la Hitachi studiaza solutia unor suporturi de arhivare de date in cristale, promitand o durata de 100 de milioane de ani si o rezistenta deosebita la agentii externi.

Hitachi - arhivarea pe suport de cristal
Sectorul arhivarii de date a inregistrat pasi uriasi in ultimii ani, permitand atat reducerea consistenta a costurilor corelate, cat si cresterea vitezei si a duratei de viata a dispozitivelor dedicate, relateaza Webnews.

Hitachi nu are insa de gand sa se opreasca din aceasta aventura, ci avanseaza o solutie noua, originala, menita sa propulseze intregul sector catre un nou scenariu.

Compania nipona a proiectat asadar un sistem bazat pe cristale, destinat salvarii informatiilor in format digital, garantand concomitent timp de arhivare pe termene uriase si o rezistenta net superioara oricaror alte produse din aceasta categorie.

In laboratoarele grupului s-au realizat experimente menite sa demonstreze posibilitatea utilizarii cristalelor de cuart pentru inmagazinarea de bit, intr-o maniera similara traditionalului disc magnetic.

Robuste si incapatoare, noile suporturi se demonstreaza suficient de rezistente pentru a-si pastra calitatile timp de peste doua ore, la impresionanta temperatura de 1000 de grade celsius.

Noua tehnologia avansata de Hitachi in acest sector ar putea debuta pe piata in 2015, cu posibile aplicatii in ambient militar sau guvernativ intr-o prima faza, urmand ca intr-un viitor nu tocmai indepartat, sa devina accesibila si publicului larg, precizeaza sursa.

Lightning: Apple si Harley Davidson unite sub semnul vitezei

Apple si Harley-Davidson au semnat un acord cu privire la utilizarea marcii "Lightning", denumire aleasa de marul tehnologic din Cupertino pentru porturile sale iDevice.

Cele doua companii par sa-si fi unit asadar destinul sub semnul vitezei - un caz oarecum ironic - in care viteza de comunicare e asociata vitezei de rulare ale motocicletelor produse de colosul pe doua roti, relateaza Webnews.

In esenta, povestea e destul de simpla: Harley-Davidson a inregistrat marca Lightning cu cativa ani in urma, prin intermediul celor de la H-D Michigan Inc, holdingul care se ocupa cu gestiunea proprietatilor intelectuale ale grupului.

Numele nu este totusi legat unei categorii specifice de produse pentru motociclete, ci a fost dedicat sectorului de marketing: tricouri, sepci, jocuri video, casti, dispozitive pentru semnalizare stradala, sau chiar pentru televizoare si alte instrumente de divertisment.

Apple s-a avantat insa intr-o actiune de cumparare a marcii, pentru a putea produce mai departe linistit, noul sau substituent pentru conexiunea dock, botezat absolut intamplator cu acelasi nume.

Nu este pentru prima data cand Apple recurge la semnarea unor astfel de acorduri: recent, grupul din Cupertino a parafat un contract multimilionar cu Caile Ferate Elvetiene, pentru utilizarea imaginii ceasului "Swiss Rail" la nivel de iOS 6.

Aceeasi poveste a avut loc si cu denumirea marcii iPad, cumparata in 2010, cu 60 de milioane de dolari, de la Proview, dupa luni in sir de hartuieli legale, precizeaza sursa.


Liaoning - primul portavion militar chinez (Video)

Se numeste Lioning si este primul portavion al Armatei Populare Chineze, inaugurat duminica, odata cu aterizarea unui avion de vanatoare J 15 apartinand flotei chineze.

Liaoning este un fost portavion sovietic, restructurat, adaptat si livrat Chinei in 25 septembrie, dotat cu o pista lunga de 300 de metri, relateaza Rusia Today.

Primele teste de decolare si aterizare au fost cruciale pentru stabilirea capacitatii platformei de a sustine o eventuala actiune de lupta la nivel naval.

Potrivit sursei citate, China isi concentreaza tot mai mult atentia in ultima perioada asupra capacitatilor sale militare aeriene si navale, ca urmare a disputelor teritoriale cu Japonia, in zona insulelor situate in Marea Chineza Orientala, dar si cu Vietnamul si Filippinele.

Angela Merkel: In Germania se inregistreaza un nivel inalt de antisemitism

Cancelarul german Angela Merkel, a declarat cu amaraciune ca in Germania se inregistreaza un nivel inalt de antisemitism, care dauneaza grav intregii tari.

Angela Merkel
In cadrul unei intalniri care a avut loc la Frankfurt intre Angela Merkel si membrii Consiliului Central Ebraic, a fost abordat subiectul circumciziei ca ritual religios -  o practica pentru care se asteapta o lege clara pana de Craciun, relateaza ADN Kronos.

Dupa ce un tribunal din Colonia a echivalat aceast ritual cu o actiune care provoaca daune fizice permanente, polemicile nu au intarziat sa apara.

In acest context, Merkel a tinut sa sublinieze importanta pe care o prezinta toleranta religioasa, a traditiilor si practicilor corelate apartenentei spirituale a unei anumite comunitati.

In paralel, Angela Merkel a tinut sa reconfirme sustinerea acordata Israelului de catre Germania, in ceea ce priveste recentele conflicte declansate de criza din fasia Gaza, precizeaza sursa.

Japonia - Stadionul National va fi proiectat de Zaha Hadid (Galerie foto)

Dupa ce au analizat propunerile a 45 de studiouri internationale de arhitectura, printre care s-a aflat si colosul Populous, specializat in structuri sportive si alte edificii impresionante amplasate in Japonia, precum Tokyo Ito si SANAA, juriul a ales: Stadionul National va fi proiectat de Zaha Hadid.

"Dorinta noastra este de a vedea un stadion proiectat de cineva care reuseste sa stabileasca o legatura speciala cu acest teritoriu si care demonstreaza intelepciune si tehnologie deopotriva, pentru o viziune creativa in spatiu", a declarat arhitectul Tadao Ando, presedintele juriului, potrivit Casa e Clima.

Cu o capacitate de 80 de mii de locuri, stadionul va "deveni parte integranta din tesutul urban" al capitalei nipone, in armonie cu peisajul citadin existent, a explicat Hadid.

"Aceasta structura deosebita va fi fluida si coerenta, definind o silueta care se va integra perfect in ambientul urban din Tokyo. Perimetrul stadionului va fi delimitat de un fel de punte care va gazdui un spatiu expozitional continuu, creand un traseu atractiv si cat se poate de interesant pentru vizitatori".

Costuri si descriere

Structura va implica un efort financiar in valoare de circa 1,62 miliarde de dolari si va candida pentru organizarea Jocurilor Olimpice din anul 2020.

Stadionul va fi prevazut cu un enorm acoperis glisant, urmand stilul tipic arhitecturilor care poarta semnatura studiourilor Hadid, care avanseaza linii sinuoase, futuriste.

Proiectul urmeaza sa fie integrat intr-un amplu program de restructurare urbana, planificata in detaliu pentru capitala nipona, in perspectiva Jocurilor Olimpice pe care Japonia urmareste sa le gazduiasca peste circa sapte ani si jumatate.









Dita Von Teese - regina burlesque devine stilista

Dita Von Teese, protagonista celor mai picante reprezentatii de burlesque modern, s-a transformat in stilista, lansad prima sa linie de lenjerie intima retro-glamour.

Dita Von Teese
Desi nu intentioneaza sa cedeze deocamdata sceptrul de regina a seductiei condimentate cu matase si dantele, Dita s-a gandit ca n-ar fi rau sa-si largeasca orizonturile, cu o colectie proprie de articole chic, relateaza Il Giornale del Lusso.

Intitulata sugestiv "Von Follies, by Dita Von Teese", linia reuneste o serie de tinute intime pe cat de cochete pe atat de rafinate, cuprinzand corsete, bustiere, sutiene, slip si cirapi cu portjartier, toate de inspiratie vintage.

Articolele au fost realizate astfel incat sa poata fi purtate de orice femeie care doreste sa se simta atragatoare si misterioasa deopotriva.

Neo-stilista Von Teese a decis sa dea viata asadar unei colectii dedicate tuturor reprezentantelor sexului frumos, "pentru orice tip de silueta, marime sau proportii ale curbelor", cum explica insasi creatoarea.

"Fiecare produs este un omagiu adus feminitatii si o reflexie a marii mele iubiri pentru un glamour de epoca", a tinut sa precizeze Dita.





27 nov. 2012

Google - concedieri masive si inchiderea site-urilor Motorola

Dupa ce a achizitionat Motorola Mobility platind 12,5 miliarde de dolari, Google se confrunta cu presiunea gestionarii unor rezultate departe de a fi pe masura asteptarilor din partea unei asemenea investitii.

Pentru a tampona pierderile Motorola, grupul din Mountain View a decis adoptarea unor masuri drastice, care prevad concedierea a 4.000 de angajati pana la sfarsitul anului si inchiderea site-urilor din Asia, Orientul Mijlociu si Africa, relateaza Webnews.

Motorola nu a fost inclusa nici anul acesta in procesele legate de proiectul liniei Nexus, astfel incat era de asteptat ca Larry Page si Sergey Brin sa intervina in acest mod, pentru optimizarea activitatii generale a grupului.

La sfarsitul saptamanii trecute, au fost trecute in regim offline site-urile Motorola din Asia, Orientul Mijlociu si Africa, paginile initiale afisand mesajul:

"Suntem in curs de optimizare a afacerii si a sistemelor online corelate. Acesta este motivul pentru care din pacate, nu va mai fi disponibil un site dedicat la aceasta adresa. Raman disponibile site-urile din Europa de Est, Vest si Nord, care vor continua sa acorde intreg suportul necesar pentru produsele Motorola".

Ramane de vazut in ce mod va reusi Google sa fructifice pe viitor resursele si competentele echipei restranse de la Motorola, plus vastul portofoliu de proprietati intelectuale achizitionat odata cu aceasta, subliniaza sursa.

Flori depoluante care vor produce platina

Desi pare un scenariu desprins din universul cinematografic SF, oamenii de stiinta si-au propus sa creeze o floare capabila sa depolueze solul in care este plantata si sa produca in paralel nano particule de platina.

Acesta este proiectul la care lucreaza un grup de cercetatori de la Universitatea din Warwick, in cadrul unui program de studiu in valoare de 3 milioane de dolari, relateaza Gaianews.

Floarea careia specialistii intentioneaza sa-i dea viata, va produce nano particule de platina si arseniu, cu scopul de a fi utilizate ulterior in canvertitori catalitici si tratamente impotriva cancerului.

Acest proiect inovativ de cercetare multidisciplinara a atras interesul a numeroase alte institutii prestigioase din lume, precum Newcastle University, University of Birmingham, Cranfield University si Edinburgh University, care si-au unit eforturile in acest context.

Oamenii de stiinta din aceste lacase stiintifice, au pus la punct o metoda pentru a demonstra faptul ca ideea este realizabila, astfel incat inlaturarea unor substante chimice nocive din solul poluat, precum platina si arseniul, s-ar putea transforma intr-un proces cu multiple avantaje, gratie a ceea ce se cheama "biorafinare".

"Lucram la realizarea unui instrument care nu numai ca va inlatura substantele poluante din sol si din cursurile apelor, ci va oferi mult mai mult: dezvoltand procese biologice specifice de biorafinare, am putea personaliza formele si dimensiunile metalului obtinut pe aceasta cale", a explicat Kerry Kirwan, de la Warwick University.

Din secretele abilitatilor matematice individuale

Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca persoanele care demonstreaza capacitati intuitive superioare, detin si abilitati matematice mai avansate decat semenii lor mai putin deprinsi sa efectueze aprecieri cantitative cat mai precise.

Este vorba despre faptul ca unii sunt mai "talentati" in a masura din ochi spre exemplu, cate mere sunt intr-un mar sau cate mingii intr-o cutie, fara sa le numere - capacitate intuitiva pe care o demonstreaza si multe specii de animale, de altfel, relateaza Corriere della Sera.

Totusi, numai oamenii reusesc sa inteleaga si sa aplice sisteme numerice simbolice si formule de calcul, pentru a efectua operatiuni de la cele mai simple pana la cele mai complexe, dezvoltand chiar capacitati de elaborare a unor concepte matematice abstracte.

Calcule

Potrivit aprecierilor specialistilor, aceste capacitati tipic umane sunt corelate sensului non-verbal al cantitatii - o trasatura care apartine totodata si regnului animal.

Un studiu recent publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), releva tocmai variatia abilitatilor matematice ale omului, in functie de capacitatea de a aprecia cantitati, dimensiuni, distante sau alte valori, cat mai aproape de parametrii reali.

"Circuitele neuronilor implicati in matematica simbolica si complexa, interfereaza cu reprezentarile primitive ale numarului si dimansiunii", explica Stella Lourenco, autoarea studiului.

Asadar, sensibilitatea nativa a individului fata de cantitati si dimensiuni, reprezinta un factor hotarator in dezvoltarea ulterioara a abilitatilor matematice pe care acesta le va demonstra de-a lungul viatii.

"Este posibil sa fim dotati inca de la nastere cu structuri cerebrale specializate in recunoasterea numerica si cu o certa predispozitie la a percepe lumea in termeni cantitativi", sustine si Luisa Girelli, autoarea volumului "Noi si numerele", subliniind ca acest concept se afla la baza competentelor matematice ale omului, pe care acesta le poate largi in cursul vietii prin exercitiu, studiu si... fantezie.

Dubaiul va avea cel mai mare centru comercial din lume

Dubaiul va avea cel mai mare centru comercial din lume si un parc public mai spatios decat celebrul Hyde Park din Londra.

Acestea sunt cele doua noi proiecte care vor transforma in urmatorii ani Dubaiul, unul din cele sapte "taramuri-minune" care compun Emiratele Arabe Unite, relateaza TM News.

Stirea a fost anuntata oficial de emirul Mohamed ben Rachid al-Maktoum intr-un comunicat in cadrul caruia nu se precizeaza insa data demararii lucrarilor si nici valoarea totala a investitiei.

Proiectul va fi finantat de holding-ul emirului si de compania Emaar Properties, care a realizat printre altele, turnul Burj Khalifa, cel mai inalt din lume, precizeaza sursa.

Adio partituri: unora le place tablet

Filarmonica din Bruxelles spune adio partiturilor clasice, devenind prima orchestra din lume care elimina hartia cu portative muzicale, utilizand alternativa tehnologica oferita de dispozitivele tablet.


Sub bagheta dirijorului francez Michel Tabachniki, cei 92 de artisti ai orchestrei Brussels Philharmonic au interpretat Bolero de Maurice Ravel si opere apartinandu-i lui Richard Wagner, urmarind notele la nivelul dispozitivelor Samsung Galaxy Note 10.1 de 16 GB.

Nu fara oarecare sovaiala, totusi: artistii au trebuit sa se obisnuiasca mai intai cu intoarcerea paginii virtuale prin alunecarea degetului pe display.

Noul sistem a fost testat cu succes, solutia permitand economisirea a circa 25 de mii de euro pentru cele peste 100 de concerte programate de Filarmonica pe durata unui an, evitandu-se in acest mod procesul laborios al refacerii copiilor.



26 nov. 2012

Medvedev: Criza e o amenintare extrem de serioasa

Premierul rus Dimitri Medvedev si-a manifestat ingrijorarea in legatura cu situatia de criza care afecteaza Europa, in contextul in care jumatate din schimburile comerciale ale Rusiei sunt cu UE.

Dimitri Medvedev 
"Criza care apasa umerii Uniunii Europene reprezinta o amenintare extrem de serioasa", a afirmat Medvedev intr-un interviu acordat presei internationale, relateaza agentia ANSA.

Situatia economica din Rusia depinde in mare parte de ceea ce se intampla in spatiul european, in conditiile in care circa 50% din schimburile comerciale ale acestei tari se realizeaza cu tarile membre ale Uniunii Europene.

In ceea ce priveste raportul pe care il are cu presedintele tarii, Madevedev a declarat: "Greu de presupus ca as fi putut deveni prim ministru cu un alt presedinte. Daca exista cineva cu care se poate lucra fara probleme ca premier dupa ce a fost presedinte, acela numai Vladimir Putin poate fi" (AGI).

China - codul bunelor maniere pentru cei ce practica turismul in alte tari

Beijing-ul a publicat un cod al bunelor maniere pentru turistii chinezi care viziteaza alte tari, pentru a evita crearea unei imagini neplacute peste hotare.

Initiativa reprezinta o consecinta a faptului ca, pentru al doilea an consecutiv, turistii chinezi si-au adjudecat "medalia de argint" pentru comportament deplorabil in excursiile efectuate peste hotare, relateaza La Stampa.

Primul loc pe podium e ocupat de turistii americani, dar spre deosebire de acestia, China s-a gandit sa adopte o atitudine ceva mai constructiva, tiparind un manual cu recomandari pentru un bun comportament peste hotare.

"Nu scuipati, nu va lustruiti pantofii cu cearceafurile de la hotel si nu injurati", sunt sfatuiti turistii chinezi in acest inedit cod al bunelor maniere.

Presa locala, careia de regula ii revine sarcina sa inoculeze populatiei ideea ca nimic nu e mai bun si mai frumos pe lume decat China, pare sa fie ingrijorata de imaginea pe care turistii chinezi o creeaza peste hotare.

Ample articole aparute recent in publicatiile cotidiane, atat in limba chineza cat si in limba engleza, incearca sa abordeze problema sub forma unor dezbateri, care isi gasesc spatiu pana si la televizor.

Printre alte recomandari comportamentale, se regasesc si fraze de tipul "pastrati curatenia, nu urlati, nu fumati in locuri nepermise si nu insistati ca strainii sa-si faca poze cu voi".

Unul din articolele dedicate acestei chestiuni, concuzioneaza insa nu fara oarecare umbra de amaraciune: "va fi nevoie de cateva generatii inainte ca turistii chinezi sa invete sa se comporte civilizat si sa-si imbunatateasca imaginea peste hotare".





Microsoft Xbox TV, pe rampa de lansare, in 2013

Microsoft si-a propus sa lanseze anul care vine, mult-asteptatul Xbox TV, un set-top-box pentru streaming si casual-game.

Desi deocamdata informatia nu a fost confirmata oficial de purtatorii de cuvant ai grupului din Redmond, ipoteza prinde forma ca replica la iTV promis de marul tehnologic din Cupertino, relateaza Webnews.

Daca Apple va concura pe piata in perioada sarbatorilor de iarna ale anului 2013 cu un produs realizat de specialistii de la Microsoft, aparitia unui al treilea rival in acest context, nu ar mai constitui catusi de putin o surpriza: Google TV, creat in laboratoarele din Mountain View.

Timp ar mai fi, dar inca nu sunt clare care ar fi solutiile tehnice ideate pentru acest proiect si cum ar putea universul Xbox sa se imbogateasca intre timp cu continuturi, subliniaza sursa.

Ce tip de candidati cauta headhunter-ii pentru 2013

Wall Street Journal s-a gandit ca n-ar fi rau sa demareze o investigatie in randurile celor mai prestigiosi headhunters americani, pentru a descoperi cate ceva din secretele obtinerii unui job pe 2013.

Asa cum in universul fashion stilistii urmaresc trend-ul pentru a cuceri un loc pe randul din fata in peisajul modei anului urmator, tot astfel, companiile specializate in recrutare, cauta sa vina in intampinarea exigentelor angajatorilor, anticipandu-le pretentiile, relateaza La Stampa.

Daca intentionati sa candidati pentru un job in cursul anului urmator, sau urmariti un salt in cariera, n-ar fi rau sa analizati cat mai cu atentie, semnificatia termenilor: comunicare, branding, flexibilitate, productivitate.

Acestea se anunta armele secrete pentru a obtine cheia succesului in plan profesional, in viitorul apropiat.

Potrivit sursei citate, ideea ca problemele generate de criza au distrus orice sansa de a construi o cariera de succes, este in realitate o eroare de perspectiva: companiile au nevoie de personal nou, bine pregatit, gata sa accepte provocarea relansarii economice.

Comunicare

Pentru a face parte din categoria privilegiata a celor ce vor fi selectionati pentru un job bun, e nevoie insa de un nou tip de pregatire a candidaturii, care implica abilitati de comunicare deosebite.

Posta electronica, retelele de tip social-network si fluxul de mesaje din universul mobil in general, au accelerat schimbul de informatie si cantitatea de date vechiculate zilnic.

Dar odata cu ascensiunea acestui fenomen, s-a diminuat calitatea schimbului de informatii in sine - iata de ce, angajatorii doresc sa recruteze personal capabil sa nu se limiteze la cele 140 de caractere ale postarilor de pe Twitter.

Capacitatea de a interactiona direct cu alte persoane, de a se exprima coerent, de a prezenta un proiect astfel incat sa suscite interesul audientei - acestea sunt calitatile care vor prima in fata angajatorilor pe 2013.

Personal branding

In plus, se vor cauta angajati care stapanesc arta de a dezvolta ceea ce se cheama "personal branding"  - salariatul in sine devenind un "brand" cu o eticheta individuala autonoma.

Companiile au nevoie de persoane care stiu sa fructifice la maxim in folosul firmei, instrumentele social-media, blogurile si orice alt mijloc hi-tech in masura sa promoveze numele, produsele si serviciile firmei angajatoare.

Pentru a-si evidentia cat mai bine aceste calitati, candidatului ii revine sarcina de a-si crea propria "carte de vizita" atrgatoare, pentru a se putea propune ulterior drept ambasador al companiei in care isi doreste sa lucreze.

Flexibilitate

Flexibilitatea constituie la randul sau, una din calitatile esentiale pentru a crea o buna imagine la interviu: companiile moderne prezinta o dinamica impresionanta a activitatii si se confrunta cu un ambient extern in continua evolutie.

Cei mai buni angajati sunt toacmai aceia care inteleg acest lucru si se demonstreaza dispusi sa intre in joc dupa aceleasi reguli: flexibilitate in executarea sarcinilor care le revin sau in ceea ce priveste orarul si punctul de lucru.

Productivitate

Cel de-al patrulea "must" ar fi imbunatatirea productivitatii: potrivit sursei citate, este de asteptat ca firmele sa urmareasca pe 2013, cresterea productivitatii cu circa 20% - un parametru indispensabil pentru a tine pasul cu inovatia, tinand costurile in frau.

Fiecare salariat care constientizeaza responsabilitatea proprie in acest context, reprezinta un asset pentru angajator - se cauta asadar persoane active, creative, aflate permanent in cautarea unor solutii noi, originale, pentru a creste in plan profesional si a deprinde noi capacitati de lucru, care sa le completeze pe cele deja detinute.

Iata patru carti castigatoare care, aflate in buzunarul unui candidat bine informat, garanteaza sanse de reusita net superioare fata de concurentii mai putin atenti la trendul pe piata fortei de munca in 2013, concluzioneaza sursa.





LEGO - acel Apple al lumii jucariilor

LEGO a devenit un fel de Apple al jucariilor: compania daneza cunoaste o impresionanta crestere, in ciuda faptului ca principalele sale piete sunt afectate de criza economica.

O poveste de succes, care e cu atat mai surprinzatoare, cu cat este bine stiut ca numai cu cativa ani in urma, LEGO era pe cale sa intre in colaps, din pricina lipsei de interes a publicului, intr-o epoca in care protagonistele pietei de sector au devenit jocurile video, relateaza Handelsblatt.

Varietatea componentelor create de designerii de la LEGO, au cucerit insa treptat fani de toate varstele si de pe toate meridianele lumii, impunandu-se fara drept de replica pe piata jucariilor, cu o forta impresionanta.

Jucariile LEGO plac atat de mult, incat azi, compania nu mai reuseste sa faca fata comenzilor, mai cu seama in perioada sarbatorilor de iarna, cand un cadou LEGO plasat sub bradul de Craciun, aduce bucurie tuturor membrilor familiei, subliniaza sursa.












25 nov. 2012

Bunica lui Obama, ambasadoare contra malariei

Mama Sarah Obama, bunica presedintelui american Barack Obama, se afla azi printre cele 3 mii de persoane care defileaza la Nairobi, capitala kenyana, ca ambasadoare a celor ce lupta impotriva malariei.

Este vorba despre un ambitios proiect care are drept obiectiv reducerea pe cat posibil a cazurilor de malarie inregistrate in aceasta tara, relateaza agentia ANSA.

Evenimentul, intitulat "Bunicile impotriva malariei", a fost prezentat de presedintele Kenyei, Mwai Kibaki, alaturi de premierul sau Raila Odinga si isi propune sa stranga 100 de milioane de dolari pentru achizitionarea unor materiale de protectie impotriva tantarilor care transmit boala.

Banii vor fi utilizati la cumpararea a 40 de mii de plase de tantari pentru pat, tratate cu insecticid, care vor fi distribuite in randurile locuitorilor din zonele care prezinta un risc elevat al bolii, precizeaza sursa.

Best Whisky 2012 - la Milano au invins scotienii

The Glenlivet 18 years old, castiga medalia de aur la categoria daily "Best Whisky", in cadrul evenimentului Milano Whisky Festival 2012, din Italia.

La competitia licorilor distilate, au fost prezentate doua mii de produse, intr-o ampla degustare de lux, care a reunit arome delicate si parfumuri dulci, culori de miere si rafinament toffee, relateaza Il Giornale del Lusso.

The Glenlived 18 years old a obtinut un binemeritat loc de frunte la categoria sa, daily "Best Whisky", in timp ce The Glenlivet Nadurra si-a adjudecat premiul intai la sectiunea Connoisseurs.

The Glenlivet este primul whisky oficial din istoria scotiana si a castigat pentru a doua oara consecutiv, medalia de aur la Milano, in cadrul manifestarii dedicate excelentei in beverage, precizeaza sursa.

Franta - Sarkozy, cel mai bun candidat UMP la prezidentialele din 2017

Sondajele efectuate in Franta il indica pe Nicolas Sarkozy drept cel mai bun candidat al Union pour un Mouvement Populaire (UMP) pentru alegerile prezidentiale din 2017.

Alaturi de acesta, apare si numele lui Francois Fillon care, potrivit estimarilor CSA, inregistreaza 24% din preferintele sustinatorilor partidului si 23% din  intervievatii francezi, in general, relateaza ADN Kronos.

Nicolas Sarkozy, la randul sau, se bucura de 52% de voturi de incredere din partea membrilor partidului sau care au contribuit la realizarea sondajului, in timp ce la nivel general, in randurile francezilor, inregistreaza 20% din preferinte.

Pe cel de-al treilea loc in clasamentul favoritilor, se afla Jean-Francois Copè, cu 9% din preferintele electoratului intervievat, precizeaza sursa.

Take Action - Initiativa Google pentru un Internet liber (Video)

Take Action este noua campanie lansata de grupul Google, pentru sustinerea libertatii in universul web la scara globala.

"Pentru o lume libera si deschisa, e nevoie de Internet liber si deschis; Internetul liber si deschis depinde de mine" - acesta este sloganul sub care se desfasoara Take Action, relateaza Webnews.

Initiativa grupului din Mountain View soseste chiar inaintea meeting-ului care se va desfasura in decembrie cu portile inchise - un eveniment in cadrul caruia, guvernele din lumea intreaga vor decide modul in care va fi reglementat accesul la  Internet si se va discuta chestiunea spinoasa a cenzurii online.

Anumite tari intentioneaza sa exercite un control sporit asupra activitatilor online ale propriilor cetateni.

In opinia Google, viitorul "marii retele", nu ar trebui sa fie hotarat doar de institutiile guvernative, ci determinat pe calea unui proces in care sa fie implicate activ miliardele de persoane ale planetei, care utilizeza Internetul si sunt direct afectate de asemenea decizii.

Oricine isi poate aduce contributia la aceasta cauza, asa cum rezulta din continutul video propus de Google in campania sa, subliniaza sursa.

Fotografiile care sosesc din spatiu (Galerie foto)

Fotografiile realizate recent de cele mai puternice telescoape din lume, rezerva deseori surpriza unor imagini unice, care demonstreaza frumusetea de nebanuit a unor indepartate corpuri ceresti.

Nebuloasa Abell 30 (NASA/ESA)

Mai mult decat atat, in repetate randuri, aceste fotografii au reusit sa surprinda fenomene de o incredibila spectaculozitate, care deschid larg fereastra catre noi descoperiri legate de misterioasele carari ale spatiului, relateaza Giornalettismo.

Reunind cateva exemple elocvente in acest sens intr-o colectie menita sa aduca in prim-plan fie si macar in mica parte culori, forme si fenomene din cosmos, iata in cele ce urmeaza, o succinta galerie foto corelata.

Un catalog mai amplu, cuprinzand numeroase alte imagini la fel de surprinzatoare, a fost publicat de Wired , oferind in paralel scurte descrieri pentru fiecare din fotografiile prezentate.



Concentrare de galaxii (ESA/Hubble & NASA)

Punte gazoasa intre doua galaxii
 (Sunyaev-Zeldovich effect: ESA Planck Collaboration)

Moartea unei supernove (ESA)

Galaxie in spirale (ESA/Hubble & NASA)

Cratere pe Mercur (Mercury Messenger Team)

Retele-paianjen care releva urme de dioxid de carbon pe suprafata lui Marte

Cluster de stele (NASA, ESA, R.O'Connell)

Harta lui Teti - una din lunile planetei Saturn
(NASA/JPL/Space Science Institute)

Dune pe Marte (ESA/Hubble & NASA)